Region

Mogerini: BiH ostvarila veliki napredak ka EU

Bosna i Hercegovina (BiH) je ostvarila veliki napredak ka Evropskoj uniji (EU), ocijenila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini tokom posjete Sarajevu, i poručila da su mir i stabilnost suštinski važni.
Mogerini: BiH ostvarila veliki napredak ka EU
Portal AnalitikaIzvor

Mogerini se nakon sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH i čelnicima Vijeća ministara, zajedno sa predsjedavajućim Vijeća Denisom Zvizdićem obratila javnosti, navodeći da BIH iza sebe ima opipljive rezultate.

Ona je rekla da se sjeća skepticizma od prije dvije godine u smislu napretka BiH ka EU, i želje građana da se pridruže Uniji i njihovog osjećaja pripadnosti Evropi, prenose bosanski mediji.

"Dvije godine nakon toga, država je napravila impresivne korake ka EU. Pojedini koraci se pretvaraju u trendove, ali neki od njih još uvijek ne utiču na živote građana, ali bitno je nastaviti ih. O ovome smo razgovarali danas, a nastavićemo razgovarati I u narednim sedmicama", kazala je Mogerini.

Ona je istakla da je za EU vrlo važno da BiH postane članica zahvaljujući opredjeljenju i konstruktivnom pristupu koje su Predsedništvo i Vijeće ministara pokazali u posljednje dvije godine.

"Shvatamo da postoje izazovi, što lokalni što globalni, ali sam uvjerena da lideri ove zemlje mogu prevazići te probleme, i mi se nadamo da će to donijeti blagodet građanima. Ono što je suština jeste mir, stabilnost i ekonomske prilike", rekla je Mogerini.

Zvizdić je rekao da je BiH napravila progresivan iskorak, pogotovo u posljednjih 20 meseci, i dodao da misli da ga je EU prepoznala.

"Dalja integracija u EU zavisi od nas. Prema zadnjim anketama, više od 78 odsto građana BiH se opredijelilo za EU, što govori o velikoj spremnosti BIH u njenom putu ka evroatlanskim integracijama", rekao je Zvizdić.

Mogerini će se u nastavku posjete BIH, u sjedištu Delegacije EU, sastati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom dodikom i drugim političkim liderima tog entiteta.

Portal Analitika