Svijet

Tramp o sukobu sa medijima: Obraćate mi se tonom mržnje

Početkom nedjelje navršilo se mjesec dana od kada je američki predsjednik Donald Tramp preuzeo položaj šefa države. Bio je to mjesec kakav se ne pamti u skorijoj istoriji predsjedničkih debija.
Tramp o sukobu sa medijima: Obraćate mi se tonom mržnje
Portal AnalitikaIzvor

Tramp je već proglasio svoj mandat izuzetno uspješnim, kada je riječ o donošenju promjena u Vašington, bez obzira na česte napade medija, koje on sam naziva „neiskrenim”, i za koje tvrdi da su “izgubili kontrolu”.

Na nedavnoj konferenciji za novinare, predsjednik Tramp branio je svoje poteze tokom prvog mjeseca na položaju, ali i demonstrirao sada dobro poznati ratoborni stav prema medijima. Bio je to neobičan prizor... novi predsednik, koji kritikuje novinare, jer ga nisu dovoljno hvalili zbog „značajnog napretka“, koji je njegova administracija napravila uprkos činjenici da je nasljedila – kako se Tramp izrazio – „džumbus“.

“Ja znam kad govorite istinu, a kada ne. Jednostavno, primjećujem mnogo, mnogo neistina. I znate šta još primjećujem – ton. Znate, ton koji odiše mržnjom. Ja zaista nisam loša osoba, samo toliko”, rekao je američki predsjednik.

Tramp se i dalje suočava sa posljedicama slučaja „Flin“ i odnosa sa Rusijom sad već svog bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Demokrate u Kongresu zahtjevaju sveobuhvatnu istragu svih kontakata, koje su članovi Trampovog izbornog štaba imali sa Rusijom.

Kongresmen Ilajdža Kamings postavio je pitanja koja su mnoge podsjetila na Votergejt skandal, zbog kojeg je predsjednik Ričard Nikson 1974. godine morao da podnese ostavku.

“Šta je predsjednik znao i kada je znao? Vjerujem da moramo da održimo javnu raspravu sa Flinom da bi došli do zaključka”, upitao je Kamings, demokratski kongresmen.

Trampov ratoborni odnos sa medijima izazvao je nove zabrinutosti među njegovim kritičarima, ali mnogi od onih u Kongresu, koji su vrlo brzo podržali Trampa u predizbornoj kampanji, kažu da su građani u njihovim izbornim jedinicama, i dalje čvrsto uz predsjednika. Jedan od njih je i republikanski kongresmen Kris Kolins iz Njujorka.

“Njegove pristalice znaju da ispunjava obećanja i znam da se osjećamo veoma komforno, jer je njegova popularnost na veoma visokom nivou”, smatra Kolins.

Republikanski strateg Džon Fieri kaže da i pristalice, ali i protivnici još pokušavaju da shvate Trampa.

“Nije jasno da li će se smiriti, ili će ovo postati normalna stvar na koji ćemo morati da se naviknemo. Jasno je da on nije tipičan političar, tipičan predsjednik. Čini se da su birači to htjeli, da su željeli da se promjeni status kvo, pa su to i dobili”, objašnjava Fieri.

Iako je sada predsjednik, Tramp često djeluje kao da mu odgovara da se ponaša kao da je i dalje u kampanji, smatra analitičar medija Stiven Roberts.

“Problem je u tome što postoji ogromna razlika između toga kada ste kandidat i kada ste predsjednik, a primjeniti stavove i verbalne napade uobičajene u kampanji, na predsjedničkoj funkciji, veoma je drugačije”, smatra Roberts, analitičar medija sa univerziteta "Džordž Vašington".

Trampov ratoborni stil, po svemu sudeći, neće se mijenjati. Novi predsjednik, kako izgleda, očekuje da da se Vašingon prilagodi njemu i njegovom stilu rukovođenja državom, a ne obrnuto, kao što je bio slučaj do sada.

(Voice of America)

Portal Analitika