Region

Obilježeno 13 godina od pogibije Borisa Trajkovskog

Na Rotimlji kod Stoca danas je obilježeno 13 godina od pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog i osam članova makedonske delegacije koji su stradali u avionskoj nesreći na putu za Mostar.
Obilježeno 13 godina od pogibije Borisa Trajkovskog
Portal AnalitikaIzvor

Delegacije iz Makedonije i BiH, kao i predstavnici udruženja građana položili su vijence na spomen-obilježje makedonskom predsjedniku na Rotimlji.

Zamjenik ministra ekonomije Makedonije Hristian Delev rekao je da se Trajkovski zalagao za saradnju u regionu, te da su njegove poruke i danas žive.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je da je Trajkovski dolazio u prijateljsku posjetu Mostaru gdje je na investicionoj konferenciji trebalo da ugovori ekonomski boljitak za narode BiH i Makedonije.

"Nažalost, dogodila se tragedija. Ipak nas sa Makedonijom i dalje spaja most koji je počeo da gradi Trajkovski, a odnosi BiH i Makedonije su sve bolji", dodao je Bešlić i napomenuo da se nesreća dogodila zbog ljudske greške, kad je pilot usljed loše vidljivosti spustio avion ispod kritične granice i zakačio zemlju.

Predsjednik Udruženja Makedonaca "Braća Miladinovci" iz Sarajeva Emica Niami – Albantić rekla je da je Trajkovski imao ideju da ekonomski objedini region, te građane dovede do ekonomskog prosperiteta.

Ona je navela da još postoje sumnje o okolnostima smrti Trajkovskog i makedonske delegacije.

Avion makedonske Vlade pao je 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlje. Osim Trajkovskog, u avionu su bili savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik Ministarstva inostranih poslova Mile Krstevski, članovi obezbjeđenja Boris Velinov i Ace Velinovski te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski,

O padu aviona godinama je bilo puno nedoumica. Prije dvije godine predstavljen je završni izvještaj međunarodne komisije koja je vodila istragu u kojem je navedeno da su glavni uzrok avionske nesreće pilotske greške.

(Srna)

foto: Anadolija

Portal Analitika