Abiznis

Nastavlja se pad cijena nekretnina

Cijene nekretnina u Crnoj Gori opadaju i taj će se trend, uz visok stepen izvjesnosti nastaviti i u budućnosti, smatra ekonomski analitičar Vasilije Kostić. On poručuje da ne treba očekivati skokovito kretanje cijena nekretnina na dolje, već postupno i blago. Iz agencija za nekretnine poručuju da su cijene i prodaja stanova u Podgorici posljednjih godina na približno istom nivou, dok je na Primorju došlo do pada tražnje.
Nastavlja se pad cijena nekretnina
Portal AnalitikaIzvor

– Oporavak ovog tržišta, odnosno njegov rast, po mom mišljenju, ne treba očekivati skoro. Impulsi koji bi mogli djelovati u tom pravcu (dinamiziranje ekonomije i drugi) ne proizvode u najvećem broju slučajeva trenutna prilagođavanja cijena na tržištu pa tako ni prilagođavanja cijena na tržištu nekretnina, već se to dešava s odloženim efektom, čija realizacija, opet, zavisi od niza drugih po karakteru različitih činilaca - kazao je Kostić Pobjedi.

Niže cijene

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 1,01 hiljadu eura i manja je 7,2 odsto u odnosu na 2015, pokazuju podaci Monstata.

Prema podacima Monstata, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u prošloj godini u Podgorici je iznosila 1,09 hiljada eura, Baru 1,5 hiljada eura, Budvi 955 eura i Nikšiću 599 eura. Prema riječima Kostića, do oporavka tržišta neće doći i zbog još prilično redukovane kreditne aktivnosti banaka, koju karakterišu visoke kamatne stope.

– To je još jedan dodatni faktor pada tražnje za nekretninama, što u krajnjem potiskuje cijene na dolje – izjavio je Kostić. Dodatni elemenat u procesu snižavanja cijena je, kako navodi, i to da graditelji više nijesu spremni da drže cijene visokim, kao što su to činili prije, uprkos tome što se tražnja i tada smanjivala.

– To upućuje da njihov trenutni obim prodaje ne obezbjeđuje potreban nivo rentabilnosti, što ih dodatno goni da snižavaju cijene – tvrdi Kostić.

On smatra da će tržište nekretnina i druga tržišta ići uzlaznom putanjom kada se ekonomski oporavak učini snažnijim.

– A to ne zavisi samo od nas i naših aktivnosti, već zavisi i od drugih i stanja u njihovim ekonomijama. To je lekcija koju moramo što prije razumjeti na pravi način jer je međuzavisnost obilježje modernog razvoja – rekao je Kostić.

On je ocijenio da su cijene nekretnina uvijek realne ukoliko su tržišno formirane.

– Jer nešto vrijedi onoliko koliko je neko spreman za to da plati. Tržište je najbolji mehanizam za vrednovanje roba i usluga i to je realnost datog trenutka i datih okolnosti. Sve ostalo su spekulacije u našim glavama – poručio je Kostić.

On se osvrnuo i na period od prije desetak godina kada su cijene nekretnina u Crnoj Gori vrtoglavo rasle.

Nema oporavka

– Kada govorimo o povratku na cijene iz vremena nekretninskog balona, odnosno ,,ekonomskog buma“, šanse da se to desi u srednjem roku su  minimalne, a u dugom roku je sve moguće – kazao je Kostić.

On je upozorio da posljedice ekonomske krize ne nestaju brzo i da će se njeni uticaji na sve elemente ekonomije osjećati i ubuduće.

– Jasno je da se takvi uslovi odražavaju i na tržište nekretnina, čiji oporavak ne prati opštu dinamiku, što je razumljivo, imajući u vidu njegove osobenosti i njegov značaj – dodao je Kostić.

Prema njegovim riječima, mnogi faktori utiču na tržište nekretnina od kojih su, kako je kazao, krucijalni ekonomski prosperitet (opšti i pojedinačni),  socio-ekonomska i politička stabilnost.

– Zbog izražene senzitivnosti tržišta nekretnina na društveno-ekonomska i politička dešavanja, može se reći da ono na izvjestan način predstavlja lakmus papir opšte ekonomske situacije, trenutnog stanja ekonomije i pogleda na njeno stanje u budućnosti –objasnio je Kostić.

Imajući to u vidu, on smatra da pad cijena stanova na tržištu nekretnina predstavlja nužan ishod.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika