Region

Prekinuta vanredna sjednica Predsjedništva BiH o reviziji tužbe

Vanredna sjednica Predsjedništva BiH, zakazana zbog najavljenog podnošenja zahtjeva zа rеviziјu prеsudе MSP u Hаgu u slučајu BiH prоtiv Srbiје, prekinuta je.
Prekinuta vanredna sjednica Predsjedništva BiH o reviziji tužbe
Portal AnalitikaIzvor

Predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić i bošnjački član tog tijela Bakir Izetbegović zakazali su odvojene konferencije za novinare, javila je regionalna televizija N1.

Vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH zakazao je Ivanić. On je juče, poslije razgovora sa državnim vrhom Srbije u Beogradu, najavio da će poslije sjednice poslati novo pismo Sudu u Hagu u kojem će u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH taj sud obavijestiti da "iza revizije presude po tužbi protiv Srbije ne stoji Bosna i Hercegovina".

U međuvremenu bosanskohercegovački pravni tim najavio je da će danas u 15 sati Međunarodnom sudu pravde u Hagu predati zahtjev za reviziju presude.

Zbog podnošenja zahtjeva za reviziju, na zahtjev ruskog ambasadora u BiH, u Srajevu je za danas zakazana i Sjednica savjeta za implementaciju mira (PIC).

BiH je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Međunarodnom sudu pravde u Hagu kao najvišoj sudskoj instanci UN.

Međunarodni sud pravde je 26. februara 2007. presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od strane snaga RS ali da je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spriječi genocid, a potom nije kaznila niti predala počinioce Haškom tribunalu.

Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude je 10 godina.

Izvor: b92.net

Foto: N1

Portal Analitika