Preduzetništvo

Ministarstvo ekonomije: Kroz posjete opštinama do bolje informisanosti privrednika

U okviru nastavka projekta „Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori“ Ministarstvo ekonomije će, u saradnji sa Programom ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), organizovati niz posjeta svim crnogorskim opštinama u cilju upoznavanja privrednika sa svim programima podrške razvoju biznisa koje Ministarstvo sprovodi.
Ministarstvo ekonomije: Kroz posjete opštinama do bolje informisanosti privrednika
Portal AnalitikaIzvor

Planirano je da projekat bude pokrenut na proljeće ove godine, nakon što ugovor o njegovom finansiranju potpišu Ministartsvo ekonomije i UNDP. Ovo će biti nastavak uspješne saradnje ove dvije institucije, koji se sprovodi već četvrtu godinu za redom, a ima za cilj unapređenje konkurentnosti privrede.

Osim prezentovanja devet programa u 23 crnogorske opštiname i informisanja privrednika o načinima na koje mogu postati njihovi korisnici i tako unaprijediti svoje poslovanje, namjera posjeta biće i da se kroz komunikaciju sa privrednicima prepoznaju sve prepreke i izazovi sa kojima se susreću, kao i načini na koje je te izazove moguće prevazići kroz buduće projekte ili inovaciju postojećih programa.

U planu je da predstavnici Ministarstva ekonomije i UNDP-ja u mjesečno posjećuju dvije do četiri crnogorske opštine opštine i održe sastanke sa lokalnim postojećim i potencijalnim privrednicima.

Devet programa koje Ministartsvo ekonomije već u kontinuitetu sprovodi, a koje će bliže predstaviti crnogorskim privrednicima kroz najavljeni projekat, su: Uredba o podsticanju direktnih investicija, Projekat razvoja biznis zona, Program podsticaja razvoja klastera u Crnoj Gori, Program povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja za period od 2017-2020 godine, Program podrške za modernizaciju industrije, Program unapređenja inovativnosti u malim i srednjim preduzećima, Mentoring za mala i srednja preduzeća, Program podrške razvoju preduzetništva i Strateško planiranje razvoja jedinica lokalne samouprave.

Većina programa se zasniva na finansijskoj podršci investitorima, odnosno preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima koja se realizuje po principu subvencija,  refunacije dijela sredstava ili oslobađanja/smanjenja naknada i poreza – u zavisnosti od samog programa.

Portal Analitika