Kultura

REKVIJEMI ZA LIBIDO: Filmovi koje treba da pogledate umjesto „Fifty Shades Darker“

Ne bacajte novac i sive ćelije na „komplikovani“ sado-mazo u filmu koji izgleda kao da ga je režirao neko ko ne zna ni njegovu definiciju. Imamo za vas listu filmova koji ubjedljivije prikazuju perverzije na velikom platnu
REKVIJEMI ZA LIBIDO: Filmovi koje treba da pogledate umjesto „Fifty Shades Darker“
Portal AnalitikaIzvor

Veliki mrtvi majstori kontroverze vrte se u grobu, a živi se prave mrtvi dok se nastavak franšize „Fifty Shades of Gray“ vrti u bioskopima širom svijeta. Nikome, ni nama ni njima, nije jasno kako je jedan film o sado-mazohizmu mogao da privuče toliko pažnje, a izgleda kao da ga je režirala osoba koja ne samo da nije imala seks, nego nije ni čula za njegovu definiciju. Ipak, milioni su pojurili u bioskope da pogledaju „Fifty Shades Darker“.

U podgoričkom Sinepleksu puni sale nekoliko dana, ali odlučili smo da probamo da spasimo one koji još nijesu zaprljani morem budalaština koje je orkestrirao reditelj Džejms Fuli. Ne bacajte novac i sive ćelije na „produbljavanje“ i pojašnjavanje „komplikovane“ psihe gospodina Greja! Imamo za vas 20 naslova, plus jedan domaći bonus, koji inteligentnije i jače prikazuju seks na velikom platnu. I ne samo to – u ovim filmovima perverzije su samo instrumenti za ispitivanje strahova, želja i tajni psihe. Ako vas „odrade“ kako treba, ubiće vam želju za seksom, duboko vas zamisliti i postati rekvijemi za libido.

Salo

Genijalna studija fašizma „Salo, or the 120 Days of Sodom“ (Pjer Paolo Pasolini, 1975). Spoj estetike Pasolinija, brutalnosti Markiza de Sada, promišljanja Fridriha Ničea, poezije Ezre Paunda, misli Marsela Prusta, muzike Enija Morikonea i Danteove Božanstvene komedije. Od prvog do posljednjeg kadra smjenjuju se prizori sadizma, mentalnog i fizičkog nasilja, sakaćenja, kidanja djelova tijela, uriniranja i koprofilije. Okrenuće vam stomak naopačke.

1802boxinghelena

Boxing Helena

Kontroverzni film Džesike Linč, ćerke čuvenog Dejvida, koja je imala samo 19 godina kada je 1993. snimila „Boxing Helena“, brutalnu pripovijest o hirurgu koji amputira udove ženi za kojom žudi, zarobljava je i primorava na seks. Vezivanje skupocjenom kravatom za krevet u filmu „Fifty Shades of Gray“ više ne zvuči tako strašno?

Piano Teacher

„Piano Teacher“ (Mihael Haneke, 2001) prikazuje ženu koja je tokom odrastanja stvorila nezdrav odnos prema seksu. Od mnogih uznemirujućih scena u filmu, najgora dolazi u trenutku kada oralno zadovoljava svog učenika klavira i povraća.

Eyes Wide Shut

Gotovo cijeli opus Stenlija Kjubrika prate razne zavjere, ali nijedna nije toliko jaka kao teorija o demaskiranju masonske lože u filmu „Eyes Wide Shut“ (1999). Sa ili bez masonske lože, nasilna grimizno crvena boja u sekvenci koja prikazuje orgije dugo će vam izazivati noćne more.

Teeth

Nijeste čuli za izraz „vagina dentata“? Ako pogledate „Teeth“ (Mičel Lihtenštajn, 2007), saznaćete šta znači. Muškarci, unaprijed se izvinjavamo vašim međunožjima.

Nekromantik

U filmu „Nekromantik“ (Jorg Butgerajt, 1987) bračni par „uveseljava“ seksualni život uvođenjem treće osobe. Stvar možda ne bi bila tako čudna da nije riječ o lešu. Nego, ni tu nije kraj hororu. Supruga odjednom gubi interesovanje za muža i posvećuje se samo „flegmatičnom“ ljubavniku. Postoji i nastavak iz 1991. godine. Oba gledate na svoju odgovornost.

1802repulsion

Repulsion

Kratko i jasno: scena u uskom hodniku, kada ruke izlaze iz zidova i grabe tijelo djevice koju ništa ne plaši kao pomisao na seks. Majstor klaustrofobije Roman Polanski i prelijepa Katrin Denev poigrali su se sa mnogim umovima u filmu „Repulsion“ (1965).

1802belledejour

Belle de jour

Još jedan film u kom Katrin Denev briljira u ulozi frigidne žene ispod čije kože bujaju poremećene strasti. „Belle de jour“ (1967) je remek djelo Luisa Bunjuela poslije kog ćete duboko razmisliti da li je vaša naizgled obična, čedna i poslušna komšinica baš takva kao što se predstavlja.

Irreversible

Najpredvidljiviji film na listi koji se nikada neće osloboditi predznaka „kontroverzan“. Žila kucavica ostvarenja „Irreversible“ (Gaspar Noe, 2002) je 11-minutna scena u jednom kadru brutalnog prebijanja i silovanja otpozadi u kojoj su akteri Monika Beluči i Vinsent Kasel. Ako želite nešto manje brutalnu seksualnu rapsodiju Gaspara Noe, pogledajte „Love“ (2015).

The Neon Demon

Zbog nekrofilsko-lezbijskog momenta u mrtvačnici koji je isprepletan s kadrovima jedre i rumene djevojke pune života psovaćete reditelju Nikolasu Vajndingu Refnu familiju sve do „bijelog orla“.

Last Tango

Još jedan predvidljivi naslov – „Last Tango in Paris“ (Bernardo Bertoluči, 1972). Marlon Brando, puter i Marija Šnajder. Jeza od peta do trepavica.

Night Porter

Interesantna i neobična studija sado-mazohizma u filmu o nacističkom oficiru i ženi iz koncentracionog logora koja je preživjela njegovo mučenje i ponovo se našla sa njim poslije rata. Tandem u „The Night Porter“ (Lilijana Kavani, 1974), za razliku od poprostačenog para u „Fifty Shades Darker“, prokopaće duboko u vaše mozgove.

Nymphomaniac

Lars fon Trir je seks, i to najmorbidniji koji možete da zamislite - samo što ne opšti sa vašim tijelom, nego penetrira pravo u mozak. Prisustvo filma „Nymphomaniac“ (2013) na listi ne mora se posebno objašnjavati. Ako ste baš raspoloženi za apstinenciju, pogledajte i „Antichrist“ (2009), „Breaking the Waves“ (1996) i „Idiots“ (1998). Svaki je prljav i uznemirujuće bolesno-iskren na poseban način.

Crash

Ljudi koji mogu seksualno da se uzbude samo kada su u žarištu automobilske nesreće? Zašto da ne! U rukama Dejvida Kronenberga pomalo luckasta premisa dobija zastrašujuće obličje. „Crash“ (1996) je ubitačni spoj krvi, sperme i tečnosti za rashlađivanje motora.

Happiness

Eksplicitnosti nema, ali dijalozi pomjeraju sa mjesta svaku nervnu ćeliju, naročito u sceni kada pedofil priznaje svom sinu da je silovao dva dječaka iz njegovog odjeljenja. Dovoljno rečeno. „Happiness“ (Tod Solonz, 1998) je film najironičnijeg naslova svih vremena.

1802mamere

Ma mere

Teško je odabrati najuznemirujući film sa Izabel Iper, ali „Ma mere“ (Krostof Onore, 2004) jeste za nijansu jeziviji od ostatka njene fantastične kolekcije. Zamislite samo scenu u kojoj majka traži sinu koji masturbira da joj raspori abdomen. U trenutku kada mladić doživljava vrhunac, njegova majka reže sebi grkljan. Samo za one sa čeličnim želucem.

Blue Velvet

U filmu „Blue Velvet“ (Dejvid Linč, 1986) fenomenalni glumac Denis Hoper daje novo značenje odrednici „muška svinja“. Dok preplašena Izabela Roselini širi noge, gleda u njeno međunožje kao pas u tjeranju. Tuče je i napada, sve vrijeme ponavljajući: „Bejbi hoće da se je*e“. Scena za koju biste platili da vam je izbrišu iz glave.

Deliverance

Goli, debeli biznismen na sve četiri, u dubokoj šumi, silovan uz zahtjev da skviči kao svinja. O, kako je samo skvičao... Mnogo ostvarenja ima uznemirujućih scena silovanja, ali malo je brutalnijih od ove u filmu „Deliverance“ (Džon Borman, 1972) sa Džonom Vojtom u glavnoj ulozi.

1802fromthelife

Marionettes

Film „From the Life of the Marionettes“ (Ingmar Bergman, 1980) počinje citatom iz knjige „Pinokio“ Karla Kolodija: „Najnesrećnija stvar u vezi života lutaka jeste prisustvo jednog „ALI“ koje uvijek pokvari sve.“ Bergmanovo „ali“ u priči o mužu koji zbog ponašanja svoje supruge ubija i siluje prostitutku pokvariće vas za sva vremena.

Talk to Her

I za kraj - majstor Pedro Almodovar. Mnogo je filmova u kojima se vrsni reditelj poigrao sa čovjekovim libidom, ali jedan od najjezivijih je „Talk to Her“ (2002). Havijer Kamara igra bolničara koji opšti sa pacijentkinjom koja je u komi. Samo jedan Almodovar može učiniti da razumijete i sažalite se na takvog čovjeka. Marija IVANOVIĆ

Car balkanskog dvorišta

Ako preletite liste najuznemirujućih filmova na svjetskim portalima vidjećete da je na svima prisutno jedno ostvarenje sa Balkana. Nije to nijedan pripadnik jugoslovenskog „crnog talasa“, iako makar Dušan Makavejev ima mnogo aduta za ovu trku – od obnažene Eve Ras do obezglavljene Milene Dravić. Nije ni Emir Kusturica, ni Živko Nikolić, ni Srđan Dragojević, iako im ne fali konja za trku. Car kontroverze iz balkanskog dvorišta je „Srpski film“ (Srđan Spasojević, 2010) koji je stigao do svih meridijana zbog scena silovanja bebe, incesta, sado-mazohizma, pedofilije i nekrofilije. Vjerovatno ste ga već pogledali i zamrzjeli, ali preporučujemo još jedno pažljivo gledanje – ako imate stomaka.

Foto: mubi.com / slantmagazine.com / theredlist.com / horrordrome.com / cinematerial.com / cinema.de / horrordvds.com / alamy.com

Portal Analitika