Abiznis

LUČIĆ: Uložili 44 miliona eura, prihod skočio na 56 miliona

Kompanija M:tel završila je prošlu godinu sa 3,5 miliona eura profita, dok su poslovni prihodi kompanije iznosili 56 miliona, rekao je izvršni direktor M:tel-a Vladimir Lučić.
LUČIĆ: Uložili 44 miliona eura, prihod skočio na 56 miliona
Portal AnalitikaIzvor

-Prošla godina nam je bila najuspješnija od osnivanja. Ostvarili smo rekordne rezultate, povećali prihode 30 odsto, a operativni profit nam je bio tri puta veći nego u 2015.-kazao je Lučić Pobjedi.

Naglasio da su pozitivni rezultati ostvareni na osnovu investicija u poslednje tri godine, a ne racionalizacijom troškova.

-Lani smo imali rekordnih 44 miliona eura investicija, najviše od 2007, kad je osnovana kompanija. Najviše smo investirali u izgradnju optičke mreže, kojom smo pokrili  80 odsto domaćinstava-izjavio je Lučić i naglasio da su i u ovoj godiuni nastavili izgradnju optičke mreže, a prioritet će im biti sjever države.

-M:tel je do 2014. bio pretežno mobilni operator, a u fiksnoj telefoniji, koju smo bazitali na bežičnom vajmaksu, imali smo mali udio na tržištu. Poslednjih godina smo imali značajne investicije u fiksnu telefoniju i internet, jer smo svjesni da je tu prostor za širenje poslovanja i zahvaljujući tome smo povećali prihod i profit-rekao je Lučić i istakao da je razvijanje optičke infrastrukture zahtjevan i skup proces.

-Ali bilo je očigledno da, ako smo u mobilnoj telefoniji kao treći operater došli do tržišnog udjela od skoro 30 odsto, možemo računati na značajan udio u fiksnoj  telefoniji -rekao je Lučić i naglasio da je ulazak u fiksnu telefoniju važniji.

-Sada faktički i u fiksnoj telefoniji i internetu imate tri jaka konkurenta kao i u mobilnoj, što će doprinijeti povećanju brzine interneta, kao što se već desilo lani i nastavlja se ove godine - kazao je Lučić i dodao da M:tel ima više od 40 hiljada korisnika fiksne telefonije, interneta i tv servisa.

-Najveći prihod je od interneta, televizije i rasta broja postpejd  korisnika. Pad prihoda je, kao kod svih operatora, zabilježen kod pripejda, koji postaje sve manje atraktivan, čak i za mlađu populaciju-poručio je Lučić.

Istakao je da je, osim ulagtanja u fiksnu infrastrukturu, jedana od glavnih investicija  lani bila kupovina radio-frekvencija na tenderu Agencije za elektronske komunikacije.

-Sa 11 miliona eura kupili smo izuzetno kvalitetan ospeg frekvencija, koji će nam omogućiti da do juna razvijemo 4G mrežu izuzetnog kvaliteta i pokrijemo puteve i prigradska naselja 4G signalom-naveo je Lučić i podsjetio da su sva tri operatera platila 50,65 miliona eura petogodišnju licencu za korišćene radio-frekvencija za mobilnu mrežu.

-Moram da pohvalim državu, jer je to rekord u regionu kad se uporede prihodi i broj stanovnika. To pokazuje da je država ovdje napravila konkurentno tržište, jer čim su sva tri operatora dali toliki novac znači da vjeruju u ovo tržište-smatra Lučić i podvlači da imaju izuzetnu saradnju sa EKIP-om i Vladom.

-Na ovom malom tržištu imate dva svjetska i jednog regionalnog igrača u mobilnoj telefoniji. To je moguće samo ako je država napravila konkurentno okruženje, u kome je svako siguran da će ako investira i bude dobar prema korisniku dobiti dio tržišnog kolača-kazao je Lučić, koji smatra da treba raditi na promociji značaja fiksnog interneta za život građana, jer je to jedan od ključnih elemenat razvoja, posebno Crne Gore kao turističke zemlje.

- Širokopojasni internet do svake kuće ima isti značaj kao izgradnja  auto-puta. Postoji jedna vrsta biznis barijere na lokalnom nivou  i neshvatanja značaja inteneta. Kada dođete sa projektom ulaganja u širokopojasni internet u neki grad, opštinska administacija to čests ne shvata kao veliki benefit-upozorio je Lučić. 

 

Vlasnici M:tela zadovoljni poslovanjem u Crnoj Gori

Vlasničku strukturu M:tel-a čine Telekom Srbija sa 51 odsto učešća i Telekom Srpske sa 49 odsto.

-Vlasnici M:tela su izuzetno zadovoljni našim položajem na crnogorskom tržištu, jer smo uspjeli da napravimo stabilnu kompaniju sa bitnim tržišnim udjelom -kazao je Lučić i dodao da je siguran da vlasnici kompanije planiraju da još dugo budu na crnogorskom tržištu, što pokazuju i  investicijama. 

- Postojanje operatora u Crnoj Gori nam je bitno i zbog naših korisnika u Srbiji i BiH koji dolaze u Crnu Goru na odmor-naglasio je Lučić.

 

Nema mjesta za četvrtog operatora, očekuje ukrupnjavanje

Lučić smatra da na crnogorskom tržištu nema mjesta za još jednog operatora.

- Postojanje tri velika operatera u mobilnoj i u fiksnoj telefoniji je stvarno izuzetan uspjeh na ovom tržištu. Ja očekujem u narednih 15 godina dalje ukrupnjavanje kompanija i meni djeluje da će za deset do 15 godina u Crnoj Gori biti dva fiksno-mobilna infrastrukturna operatera-naveo je Lučić.

 

Noviteti u 2017. mobilno plaćanje i ICT Hab

M:tel u ovoj godini omogućava korisnicima prvi put u Crnoj Gori  mobilno plaćanje mPAY.

-To je jedinstven projekat jer smo pretvorili mobilni telefon u platnu karticu-kazao je Lučić i najavlojuje da je sljedeći korak povezivanje M:tela sa bankama.

-Cilj nam je da mobilni telefon bude nacionalna platna kartica, tako da će korisnici u drugoj fazi moći da biraju da li će da im se prazni limit na postpejdu ili bankovni račun. Nacionalna kartica je pozitivna i za državu, jer plaćanje bilo kojom drugom karticom, bila master ili viza, znači da se određeni procenat od transakcije odliva u inostranstvo, a plaćanjem telefonom sve ostaje u državi-naglasio je Lučić.

Najavio je da će do juna M:tel otvoriti ICT Hab, biznis inkubator za razvoj digitalnih servisa i proizvodnju iz oblasti informaciono-komunikacionoih tehnologija.

-Napravićemo prostor  gdje će startapovi moći da dođu da rade, kreiraju svoju ideju, a mi ćemo probati da sa nizom firmi napravimo fondove, koji će poslije zanimljive ideje i da finansiraju-objasnio je Lučić.

Pobjeda

Portal Analitika