Svijet

RUSKI ODGOVOR TRAMPU: Krim je naša zemlja, neće biti vraćen Ukrajini!

Rusija neće vraćati Krim Ukrajini. To je naša teritorija, i uvijek je bila, poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
RUSKI ODGOVOR TRAMPU: Krim je naša zemlja, neće biti vraćen Ukrajini!
Portal AnalitikaIzvor

- Mi ne vraćamo svoju teritoriju. Krim pripada Rusiji - kratko je poručila Zaharova, a prenosi "RT".

Rusija je na taj način odgovorila Americi i Donaldu Trampu, koji je juče izjavio kako očekuje da "Moskva vrati poluostrvo Ukrajini".

Šon Spajser, portparol Bijele kuće, u utorak je prenio saopštenje američkog predsjednika Donalda Trampa, rekavši da je šef Bijele kuće zauzeo "veoma čvrst stav" prema Rusiji.

- Predsjednik Tramp bio je veoma jasan u svojim izlaganjima. Očekuje da ruska vlada radi na deeskalaciji nasilja na istoku Ukrajine, i ujedno vrati poluostrvo Krim toj zemlji. Istovremeno, predsjednik očekuje potpunu saradnju i dobre odnose sa Moskvom - poručio je Spajser.

Portparol Bijele kuće nastavio je da priča o RUsiji, kao da je želio da pokaže američkoj javnosti da je nova administracija drugačija od svojih prethodnika, kao i da neće biti tako blaga prema Rusiji kao što američki mediji tvrde.

Spajser je istakao da je Rusija zauzela Krim za vrijeme administracije Baraka Obame i da je Tramp imenovao ambasadaora SAD u UN Niki Hejli koja je snažno osudila rusku okupaciju.

Hejli je u Ujedinjenim nacijama početkom februara oštro napala Rusiju, nazvavši je "okupatorom Krima".

- Krim je dio Ukrajine. Naše sankcije vezane za otimanje tog poluostrva ostaće na mjestu sve dok Rusija ne vrati Krim Ukrajini - poručila je Hejli.

Trampova poruka upozorenja Kremlju, nakon brojnih toplih signala tokom kampanje i s početka mandata, dolazi poslije iznenadne ostavke savjetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina.

Flin je podnio ostavku nakon što je otkriveno da je kontaktirao sa ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom, i s njim navodno razgovarao o sankcijama Rusiji, Baraku Obami, novoj administraciji...a sve to prije nego što je Tramp i zvanično preuzeo dužnost predsjednika.

Prema takozvanom Loganovom zakonu, iz 18. veka, neovlašćenim građanima zabranjeno je pregovaranje sa zvaničnicima država koje su u sporu sa SAD. Dodatni problem i skandal za Bijelu kuću predstavlja činjenica da je Flin ćutao o svom kontaktu sa Kisljakom, i čak obmanjivao Trampa i potpredsjednika Majka Pensa da do tih razgovora uopšte nije došlo.

Krim je ponovo vraćen pod okrilje Ruskog carstva u 18. vijeku, ali je poklonjen Ukrajini 1954, kada je ta zemlja bila dio SSSR. Nakon svrgavanja legitimno izabranog predsjednika Viktora Janukoviča 2014. godine, Rusija je ponovo pripojila Krim, održavši referendum na kome se 98% građana poluostrva izjasnilo za ponovno vraćanje pod okrilje Rusije, tvrdi Kremlj.

Većina populacije na Krimu su etnički Rusi, skoro 60% stanovištva, 245 su Ukrajinci, dok 12% čine krimski Tatari, navodi "RT".

 

blic.rs

Portal Analitika