Zanimljivosti

Britanska porodica platila 230.000 eura za operaciju zlatne ribice

Kad je jedna britanska porodica uočila izbočinu na peraju njihove 20-godišnje zlatne ribice, ubrzo je posjetila poznatog veterinara dr Faja Betela, koji je ustanovio da je riječ o tumoru.
Britanska porodica platila 230.000 eura za operaciju zlatne ribice
Portal AnalitikaIzvor

Tokom 30 minuta koliko je trajala operacija u veterinarskom centru „Tol Barn“ u Norfoku, Engleska, život zlatne ribice je spašen. Ipak, pretrpio je kućni budžet – porodica je za operaciju ribice Boba morala da izdvoji 230.000 eura.

„Opcije su bile samo operacija ili uspavljivanje. Bob je sad u odličnom stanju. Stariji je od njihove djece i smatraju ga članom porodice“, kaže veterinar.

Tokom operacije, korišćen je minijaturni monitor koji prati rad srca. Veterinar je Bobu davao anestetike, a samu operaciju sproveo je mikrohirurškom opremom.

„Prilično je komplikovano jer sve je tako malo. Ovo je bila najstarija riba koju smo operisali... Bob je sad kod kuće i uživa u pravilnom plivanju, prvi put nakon više nedjelja“, zaključuje dr Betel.

Zlatne ribice se najčešće drže u staklenim ili plastičnim kuglama, bez odgovarajućeg pročišćivača vode ili vazdušne pumpe, iako im je to najviše potrebno, imajući na umu njihov brz metabolizam i potrebu za velikim količinama kiseonika u vodi.

Posljedica takvog čuvanja je skraćen životni vijek – zlatne ribice u zatvoreništvu žive od šest do osam godina, što je malo u poređenju sa primjercima koji, u normalnim životnim uslovima, mogu da žive i do pedeset godina.

(RTS)

Portal Analitika