Crna hronika

Čađenović u Spužu da ne bi uticao na okrivljene

Uticaj na sve okrivljene razlog je zbog kojeg je Mihailo Čađenović sproveden u spuški istražni zatvor, potvrdio je za Pobjedu njegov advokat, Slobodan Smolović.
Čađenović u Spužu da ne bi uticao na okrivljene
Portal AnalitikaIzvor

Mihailu Čađenoviću, vozaču jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića, juče je određen pritvor do 30 dana zbog sumnje da je bio dio logističke mreže koja je pripremala više terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine u Crnoj Gori, kazao je za Pobjedu advokat Slobodan Smolović. Odluku o pritvoru donio je sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović.

Čađenoviću su lisice na ruke stavljene u utorak po nalogu Specijalnog tužilaštva. Osim Čađenovića, na spisku za hapšenje je i crnogorski državljanin Ananije Nino Nikić, koji je povezan sa liderima DF-a, ali je on još od 9. novembra prošle godine nedostupan našim organima. Nakon što je Čađenoviću određen pritvor, juče se oglasilo i Specijalno državno tužilaštvo saopštenjem da je proširena naredba za spovođenje istrage u predmetu koji se odnosi na krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

– Naredba za sprovođenje istrage proširena je za dva lica, A. N. i M. Č. zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije – navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Oni navode da su 23 osobe pod istragom zbog sumnje da su učestvovale u pripremanju krvoprolića na ulicama Podgorice, nakon zatvaranja biračkih mjesta. Kako je Pobjeda ranije pisala, na spisku tužioca Katnića našla su se imena Nikića i Čađenovića zbog sumnje da su bili u kontaktu sa osobama koje su imale pozamašne uloge u pripremi terorističkih napada, koji su zahvaljujući akciji Tužilaštva, policije, ANB-a, osujećeni.

U fokusu istrage našli su se nakon izjave koju je srpskim medijima dao bivši operativac srpske službe Slavko Nikić, kojem je jedan od organizatora terorističkih napada nudio ulogu glavnog operativca. Srpski obavještajac je u dugom kazivanju naveo da ga je Ananije Nikić, koji je blizak sa Andrijom Mandićem, zvao na proljeće 2016. godine i tražio da ispuni zadatak za njega i izvjesnog Rusa. Ananije Nikić, koji je formalno imao ulogu prevodioca, i ruski obavještajac iz FSB-a posjetili su Slavka Nikića na Vidikovcu i nudili mu konkretnu operativnu ulogu, koju će pozamašno platiti, samo da se Crna Gora trajno destabilizuje. Prema kazivanju bivšeg operativca, Nikić i Rus dovezli su se „renoom fluence“ - službenim automobilom Demokratskog fronta. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika