Zanimljivosti

Više od redizajna

Toyota je restilizovala aktuelnu generaciju Yarisa za evropsko tržište. Osvježeni model imaće premijeru na ženevskom auto-salonu u martu.
Više od redizajna
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je drugi redizajn Yarisa treće generacije, nakon restilizacije iz 2014. Međutim, japanski proizvođač tvrdi da je najnoviji "fejslift" više od obične kozmetičke intervencije na automobilu, s obzirom da je pored toga promijenjeno čak 900 djelova u odnosu da prethodnu verziju, kako bi se poboljšale performanse i bezbjednost vozila.

Prednji dio je preoblikovan tako da sada ima dinamičniji dizajn. Restilizovani su farovi (koji sada imaju nova LED svjetla), maska hladnjaka i branik. 

t2

Slične promjene dogodile su se i pozadi, gdje primjećujemo redizajnirani branik i nova, veća stop svjetla, koja se pored blatobrana šire i na vrata prtljažnika.

Toyota će kupcima u Evropi ponuditi i dvije nove boje karoserije, nazvane Hydro Blue i Tokyo Red. 

Promjene su se dogodile i u kabini automobila. Unaprjeđenja obuhvataju novi multimedijalni sistem, redizajnirani volan, a poboljšan je i kvalitet materijala. Na raspolaganju su i novi dezeni i boje presvlaka i tapacirunga.

t3

Značajne promjene dogodile su se u motorizaciji. Umjesto postojećeg 1.33 litarskog benzinca, uvodi se novi 1.5 litarski atmosferski motor sa 112 ks (82 kW) i 136 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Pogonjen novim agregatom, Yaris za 2017. od 0 do 100 km/h stiže za 11 s. 

Toyota tvrdi da je novi motor i do 12% štedljiviji kada je riječ o potrošnji goriva. Osim toga, 1.5 litarski benzinac je mirniji u radu, sa manje vibracija, pa će i vožnja biti prijatnija za putnike.

t4

Prilikom najnovije restilizacije unaprijeđen je i upravljački sistem, uključujući optimizaciju električnog serva, kao i izduvni sistem i sistem oslanjanja. 

Podsjećamo, prije nego što je objavila fotografije redizajna Yarisa, Toyota je najavila i novu, sportsku verziju ovog modela sa 3 vrata i 210 ks, koja će takođe biti predstavljena posjetiocima sajma u Ženevi.

B92

Portal Analitika