Region

Dodiku Bušove sankcije zbog aktivne opstrukcije Dejtonskog sporazuma

Stejt deparment potvrdio je da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku koje podrazumijevaju zabranu putovanja u tu zemlju i zamrzavanje imovine na teritoriji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.
Dodiku Bušove sankcije zbog aktivne opstrukcije Dejtonskog sporazuma
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi Blic, na sajtu Kancelarije za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD, za sada nisu precizirani razlozi za uvođenje sankcija.

Potvrda o sankcijama Dodiku data je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

- Iz Kancelarije za kontrolu imovine stranaca pod Ministarstvom trezora, u konsultacijama sa Stejt departmentom, danas je zvanično definisan status Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u skladu sa Izvršnom uredbom (E.O.) 13304, koju je 28. maja 2003. potpisao predsjednik Džordž Buš. E.O. 13304 odobrava sankcije, između ostalog, protiv osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruisale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi sa aktivnom opstrukcijom sprovođenja Dejtonskog sporazuma. Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu pretnju u vezi sa ometanjem sprovođenja Dejtonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredeljenje za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje. Kao rezultat današnjih sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu gospodina Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokiran. Pored toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju gospodina Dodika – stoji u saopštenju.

Diplomatski izvori EuroBlica tvrde da će američke sankcije prema Dodiku uskoro preuzeti i neke zemlje EU, a vrši se pritisak da to uradi i Srbija, u kojoj Dodik ima vilu.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca pri američkom Ministarstvu trezora izdaje listu osoba i organizacija koje predstavljaju pretnju i kojima se zabranjuje ulaz i poslovanje na teritoriji SAD. Dodik se tu našao u „društvu“ Nasera Keljmendija, Milovana Cicka Bjelice, te nekoliko organizacija koje se sumnjiče za finansiranje terorizma.

Izvor: Blic

Portal Analitika