Turizam

Radulović: Ukidanje viza za Kineze povećalo bi godišnji prihod za 220 miliona

Predsjednik CTU Žarko Radulović apelovao je na nadležne u ministarstvima unutrašnih i vanjskih poslova da ukinu vizni režim za turiste iz Kine. To bi, kako je naglasio, povećalo prihod od turizma za 25 odsto, što bi značilo do 220 miliona eura više u budžetu. Najavio je da će ova godina biti bolja od prošle.
Radulović: Ukidanje viza za Kineze povećalo bi godišnji prihod za 220 miliona
Portal AnalitikaIzvor

- Očekujem da će turistička privreda u ovoj godini ostvariti prihod od 900 miliona eura – kazao je Radulović prilikom tradicionalne proslave Turističke nove godine u hotelu ,,Splendid“.

 - Tako u ovom trenutku govore činjenice sa tržišta, ali ima i nešto što zavisi od nas. Za četvrtinu bi podigli čak i ove rekordne prihode ukoliko bi resorna ministarstva ukinula vize za Kineze – izjavio je Radulović Pobjedi i najavio da će se CTU boriti ove godine svim silama da to ostvari.

 - Nećemo da pustimo da neodgovorni, odnosno nekompetentni pojedinci koji rade na viznom režimu i koji nemaju sluha koče nešto od čega bi nam svima bilo bolje – istakao je Radulović, koji je kazao da administracija mora da shvati da treba da bude servis privredi, od koje žive svi u državi.

0501radulovic1

 - Kinezi počinju da putuju od oktobra, što znači da bi nam produžili sezonu na cijelu godinu. Garantujem da bi u zimskom periodu hoteli, koji su sada u to vrijeme zatvoreni, bili popunjeni 50 do 60 odsto – rekao je Radulović i procijenio da bi u tom slučaju prihodi od turizma dostigli 1,1 milijardu.

- To ne smije da se sprečava – ocijenio je on i dodao da će se ove godine boriti i za spuštanje PDV-a za turističke usluge sa 19 na sedam odsto.

 - Postoji elaborat u Ministarstvu turizma koji je napravio procjenu vezano za snižavanje PDV, koji je utvrdio da bi se prihodi od ovog vida poreza povećali, zato što bi mogli da spuste cijenu, a onda bi potrošnja bila veća – objašnjava Radulović.

0501radulovic2

U hotelu ,,Splendid“ u utorak uveče proslavljena je tradicionalna manifestacija Turistička nova godina, koja je prilika da u dobrom raspoloženju počnu pripreme za predstojeću pred i glavnu turističku sezonu. Zvanice i goste zabavljali su Haris Džinović, orkestar Šukrije Žutog Serhatlića i kubanska plesna grupa.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika