Društvo

Bogdanović: Cetinje je simbol trajanja CG, izvorište nade, slobode, vjere i ponosa

Svečanost povodom obilježavanja 4. januara – Dana osnivanja Prijestonice Cetinje, održana je danas u Vladinom domu. Tom prilikom uručena je ovogodišnja Povelja „Ivan Crnojević“ naučnom i kulturnom radniku, publicisti i autoru Marku Špadijeru.
Bogdanović: Cetinje je simbol trajanja CG,  izvorište nade, slobode, vjere i ponosa
Portal AnalitikaIzvor

Prisutne na ovom događaju organizovanom u znak sjećanja na datum kada je gospodar Ivan Crnojević 1482. godine preselio prijestonicu svoje države na Cetinjsko polje, pozdravio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, koji je kazao kako četvrti januar predstavlja važan datum, koji je u istorijskom trajanju Crne Gore nezaobilazan i dragocjen.

- Skrasivši se na Cetinjskom polju, obgrljenom brdima tvrdim i stamenim Lovćenom, naš je gospodar našao utočište i svoj mir, sigurnost za početak sazdanja svog dvora i manastira. Bio je to temelj za vječnost, za stoljeća tokom kojih se znalo - dok ima Cetinja, i Crne Gore ima. Stvarajući ovaj grad svojim i centrom Crne Gore - gospodar Ivan Crnojević trajno mu je darovao krunu, koja mu pripada i danas. Pod tom će krunom u naručju vremena biti sabrani dani ponosa i dani rana, dani borbe i dani mira, ali nikada – dani poniženja i izdaje. Zato je ovaj grad, sa krunom svojom, toliko važan, postojan poput kamena na kojem je podignut, ponosan i visok poput planine koja je vjekovima svjedočila svim njegovim danima... Zato se danas prisjećamo tvorca prijestola cetinjskog – na kojem je do današnjeg dana ostala ustoličena ljubav prema Crnoj Gori i snaga koja joj je bila potrebna da vaskrsne i u najtežim danima. Zato je Cetinje simbol trajanja jedne zemlje, inspiracija i izvorište nade, slobode, vjere i ponosa. Baš zbog toga, svi mi u obavezi smo da danas Cetinju služimo najbolje što znamo. Da radimo za Cetinje. I da čuvamo plamen crnogorske slobode, ponosa i ljubavi ovdje - gdje je on i iznikao iz Ivanove luče – naglasio je on.

Čestitajući Marku Špadijeru na priznanju, gradonačelnik je obrazložio odluku o ovogodišnjem dobitniku Povelje „Ivan Crnojević“.

- Znamo ga kao publicistu i književnika. Kao nosioca inovacija i progresivnih procesa u brojnim oblastima tokom brojnih decenija. Kao vanserijskog svestranog djelatnika posvećenog umjetnosti, diplomatiji, akademskim i društvenim procesima. Kao borca za mir i kao borca za dostojanstvo svoje domovine. Kao intelektualca svoje vrste. A prije svega – znamo ga kao prijatelja. Kao Cetinjanina. Kao jednog od onih sugrađana koji Cetinje i danas čine gradom čiji će ljudi svojim životom i svojim dostignućima najbolje predstaviti i afirmisati njegovo ime. A naš Marko Špadijer nije samo radio na predstavljanju i afirmaciji Cetinja. Tokom cjelokupnog rada, on je bio privržen svom gradu, radeći za njega i uvijek se, iznad svega, zalažući za njegovo dostojanstvo i status, identifikujući se sa Cetinjem... Sve što je navedeno, a prije svega - sve što ime Marka Špadijera znači u širim okvirima, čini mi iznimnu čast što ovogodišnja Povelja „Ivan Crnojević“ pripada upravo njemu – zaključio je on.

0401povelja1Gradonačelnik Bogdanović potom je uručio Povelju „Ivan Crnojević“ ovogodišnjem dobitniku, koji je naglasio kako, kao Cetinjanin, „priznanje prima sa posebnim uzbuđenjem“.

- Kao što bi svaki Cetinjanin, i ja ovu Povelju primam sa posebnim uzbuđenjem. Roditi se i živjeti na Cetinju je biografska činjenica, ali i pouzdan znak identifikacije. Cetinje svojom istorijskom energijom oblikuje živote svojih građana. Dvor, Manastir, Biljarda, Orlov krš, Vlaška crkva, Lovćenska vila, Vladin dom, Njegoševa ulica, ambasade stranih zemalja, nijesu samo gradski pejzaži pored kojih svakodnevno hodamo, već međaši vremena i slave koji su duboko usadili svoje poruke u nas. U tom smislu biti građanin Cetinja je privilegija, a biti dobitnik Povelje koja nosi ime njegovog osnivača je posebna počast – naveo je laureat.

On je podsjetio kako je Cetinje „iznad pojedinačnih sudbina“, te da je 1482. godine rođeno ne kao naselje, već kao grad zahvaljujući „renesansnoj svijesti Ivana Crnojevića, oca Crnogoraca“.

- Povelju koja nosi ime Ivana Crnojevića, i koju imam čast da primim, doživljavam kao odlučnost suverene Crne Gore da svoje slavne ličnosti sačuva od zaborava i podsjeća da je „odavde je prva iskra sjekla“ i vjekovima pokazivala put slobode Crnoj Gori. Uvijek sam bio svjestan svoga duga prema Cetinju. Moj rodni grad me naučio da volim ljude i budem odgovoran prema prošlosti i sadašnjosti svog naroda. Ovdje sam naučio da cijenim duhovnost i humor kao nadmoć nad banalnostima. Mnogi od nas su odavde odnijeli sjeme koje se razlistalo u drugim sredinama. Matica crnogorska, čiji sam jedan od osnivača, je ovdje začeta i aktivno prisutna, jer je Cetinje ona supstanca crnogorskog ideniteta koja nas uznosi i obnavlja slobodarski i plemeniti crnogorski patriotizam. Cetinje danas sa naporom hvata korak za budućnost i za novi uzlet traži aktivno učešće svih svojih građana. Ja više nemam moći da gradim, ali imam strast da sanjam jedno Cetinje kao moderni park kulture i nacionalne memorije u kome će se lijepo živjeti, a Crnogorci nalaziti podsticaj za svoju gordost među sugrađanima Evrope – rekao je Marko Špadijer.

0401povelja2Današnjoj svečanosti prisustvovale su brojne zvanice, među kojima i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, predsjednica Ustavnog suda Crne Gore Desanka Lopičić, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, ministarka javne uprave u Vladi Crne Gore Suzana Pribilović, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić, predsjednik Senata Prijestonice Cetinje dr Milovan Janković, poslanici u Skupštini Crne Gore, predsjednici crnogorskih opština i predstavnici diplomatskog kora.

Povelju „Ivan Crnojević“ do danas su dobijali akademik dr Dušan Jovanov Martinović, dr Novak Jovanović, te slikar i karikaturista Luka Lagator. Dvije povelje dodijeljene su posthumno – prva je pripala esejisti i publicisti Pavlu Đonoviću, a 2011. godine i umjetničkom velikanu Miodragu Dadu Đuriću. Dobitnik Povelje „Ivan Crnojević“ bio je i pozorišni reditelj, a danas ambasador Crne Gore u Srbiji gospodin Branislav Mićunović. Tokom 2013. godine, priznanje je pripalo umjetniku Dimitriju Popoviću, a zatim je Povelju dobio i Fudbalski klub „Lovćen“. Sljedeći dobitnik bio je dotadašnji prvi čovjek Sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, a danas direktor Programa Ujedinjenih nacija za razvoj za Evropu i Centralnu Aziju Rastislav Vrbenski, da bi prošle godine pripala i predsjedniku Fudbalskog saveza Crne Gore Dejanu Savićeviću.

Povodom obilježavanja Dana osnivanja Prijestonice Cetinje, u tri navrata dodijeljena su i priznanja grada. Prvi put, 2013. godine, priznanje su ravnopravno podijelili Vojska Crne Gore i ženska rukometna reprezentacija Crne Gore. Potom je posebno priznanje pripalo tadašnjoj ambasadorki Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Sju Kej Braun. Prošle godine, priznanje je dodijeljeno doskorašnjem predsjedniku Saveza udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore Andriji Nikoliću.

Izvor i foto: Prijestonica.me

Portal Analitika