Region

U Hrvatskoj dvije osobe umrle od gripa

Hrvatsku je ove godine pogodila jaka epidemija gripa od kojeg su dosad umrle dvije osobe, saopštio je danas Nacionalni centra za influencu.
U Hrvatskoj dvije osobe umrle od gripa
Portal AnalitikaIzvor

"Laboratorijski je potvrđeno više hiljada oboljelih od gripa koji je u sedmici uoči Nove godine odnio dva života - u Zagrebu i Splitu", rekao je šef Centra Vladimir Draženović, prenijela je agencija Hina.

On je objasnio da je broj oboljelih višestruko veći od broja evidentirnih slučajeva i da stalno raste.

Po njegovim riječima, ovogodišnja epidemija je "visokog intenzitata", a mogla bi trajati duže nego inače jer je počela rano, još krajem novembra.

Najviše oboljelih je u Zagrebu i u Splitu, ali ih ima u cijeloj Hrvatskoj.

U Centru za influencu strahuju i od većeg broja smrtnih slučajeva jer je gripa pokretač raznih hroničnih oboljenja koja dovode do smrtnog ishoda.

Značajno je i da je u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, ove godine promenjena epidemiološka slika cirkulacije virusa influence, tako da su u opticaju sva četiri virusa, dva A i dva B.

"Grip je turbulentna bolest što je posljedica nepredvidivosti njenog uzročnika. Svake godine imamo situaciju koja nas iznenadi i zaprepasti, koliko gripa izazove upala pluća i smrtnih ishoda", kaže Draženović.

S obzirom na to da su ove sezone u Hrvatskoj zabilježeni i slučajevi ptičjeg gripa, ističe da u Hrvatskoj za sada nema direktne opasnosti od te bolesti, "ali potencijalna uvjek postoji".

Beta/Tanjug

Portal Analitika