Region

Grad u kome se rađa najviše vanbračne djece

Gotovo svako peto dijete u Hrvatskoj u 2015. godini rođeno je u vanbračnoj vezi, a udio vjerskih brakova, kojih je do prije pet godina bilo dvostruko više nego onih pred matičarom, sve više opada.
Grad u kome se rađa najviše vanbračne djece
Portal AnalitikaIzvor

Prema podacima o prirodnom priraštaju koje je objavio hrvatski Državni zavod za statistiku, više od 18 odsto djece rođeno je u vanbračnim zajednicama: taj udio udvostručio se u 15 godina, jer 2000. roditelji samo devet odsto novorođene djece nisu bili u braku. I s ovakvim povećanjem, Hrvatska je jedna od najtradicionalnijih država EU, u kojoj se gotovo polovina djece rađa van braka.

Među županijama najveći udio vanbračno rođenih imaju Međimurska (39 odsdto) i Koprivničko-križevačka županija (29 odsto), a najmanje Splitsko-dalmatinska, u kojoj se van braka rodilo 8,4 odsto djece. Čabar je jedini grad u kojem je rođeno više vanbračne nego bračne djece, a najmanje ih je u Imotskom, gdje se samo troje od 108 djece rodilo izvan braka.

Vjerski brakovi činili su 55,9 odsto svih brakova. Više građanski nego vjerski sklopljenih brakova bilo je u četiri županije - Sisačko-moslavačkoj, Primorsko-goranskoj, Virovitičko-podravskoj i Istarskoj, te u 34 grada. U 2015. zabilježen je i vrlo visok broj razvoda, njih više od 6.000, a u dvije trećine razvoda partneri su imali maloljetnu djecu. U samo 10,7 odsto slučajeva djeca su nakon razvoda nastavila da žive s ocem.

Izvor i foto: Jutarnji list/Predrag Žukina

Portal Analitika