Turizam

PKCG: Raditi na unaprijeđenju ponude zimskih centara

Aktivnosti na pripremi zimske turističke sezone upućuju na očekivanje da će njeni pokazatelji biti uspješniji od prošlogodišnjih, pri čemu i dalje treba raditi na smanjenju negativnih uticaja vremenskih prilika i unaprijeđenju ponude zimskih centara, smatraju u Privrednoj komori (PKCG).
PKCG: Raditi na unaprijeđenju ponude zimskih centara
Portal AnalitikaIzvor

Iz Odbora Udruženja turizma saopšteno je da se od ovogodišnje zimske sezone očekuje rast turističkog prometa, kao i veći prihod.

“Crna Gora nije isključivo ljetnja kupališna destinacija, već i destinacija koja ima što da ponudi ljubiteljima aktivnog odmora u zimskim mjesecima. Naša prednost je raznovrsna ponuda na malom prostoru, poželjna destinacija bliska regionalnom emitivnom tržištu, mogućnost razvoja ski staza i komplementarnih sadržaja, povezivanju seoskog gazdinstva i turizma, te novi oblici zimskih sportova”, rekli su predstavnici PKCG agenciji Mina-business.

Tokom zimske sezone planirano je održavanje manifestacija kojima će se obogatiti ponuda i produžiti turistička sezona posebno u opštinama na primorju.

“Međutim, osim strateških opredjeljenja na valorizaciji prirodnih potencijala planinskog područja i uloženih napora u pripremi zimske turističke sezone, vremenske prilike i dalje imaju veliki uticaj na ostvarivanje rezultata, što se pokazalo i prošle sezone. Efektivni pokazatelji zimske turističke sezone 2015/2016 prikazuju pad turističkog prometa od 19 odsto, u opštinama na sjeveru, u kojima su locirani ski centri”, kazali su iz PKCG.

Kada je riječ o ostvarenim noćenjima, tokom prošlogodišnje zimske sezone, struktura je nepovoljna ako se posmatra učešće sjevernog i centralnog regiona u odnosu na primorski, i, tako da je u opštinama na sjeveru, ostvareno 13 odsto ukupnih noćenja, u centralnom dijelu 15 odsto, a šest primorskih opština učestvovale su sa 72 odsto u ukupno ostvarenim noćenjima.

“U cilju smanjenja negativnih uticaja vremenskih prilika i daljeg unaprijeđenja ponude zimskih centara, u narednom periodu treba pristupiti dogradnji i rekonstrukciji skijališnih kapaciteta, sa topovima za vještačko osnježivanje staza i noćno skijanje, izgradnji klizališta, staza za nordijsko skijanje i bob”, smatraju u PKCG.

Takođe, potrebno je poboljšanje smještajnih kapaciteta na sjeveru Crne Gore i vanpansionskih sadržaja ostvariti bolju saradnju i koordinaciju rada državnih i lokalnih organa i službi, unaprijeđenje komunalne i lokalne infrastrukture, putnih pravaca, prohodnost puteva, posebno prema zimskim turističkim centrima i skijalištima, kao i značajnije promotivne aktivnosti na lokalnom nivou.

Mina biznis

Portal Analitika