Društvo

Šehović: Softverom i zakonom protiv plagijatora

Ministar prosvjete Damir Šehović saopštio je da će država pooštriti kontrolu naučnih radova kako bi stala na put plagijatorima.
Šehović: Softverom i zakonom protiv plagijatora
Portal AnalitikaIzvor

On je Vijestima kazao da je obezbijeđen novac za nabavku softvera za prevenciju plagijata i najavio izmjene Zakona o visokom obrazovanju u drugom kvartalu naredne godine, kojim bi sistemski bio riješen taj problem.

- U nedostatku sistemskog rješenja za problem plagiranja, novim zakonom i posebnim podzakonskim propisima ćemo bliže urediti integritet ustanova visokog obrazovanja, kao i prevenciju i zaštitu od plagijata - rekao je Šehović.

On je naveo da je cilj da se izabere najbolji model za crnogorski sistem koji će pomoći u otkrivanju plagijata, a samijm tim i sprečavanju novih.

Prema njegovim riječima, nedavno je urađena Studija izvodljivosti za predloženi prilagođeni sistem za sprečavanje plagiranja.

Šehović je ocijenio da posebno značajnu ulogu u borbi protiv plagijata imaju ustanove visokog obrazovanja.

- I to kroz definisanje etičkog kodeksa kao i promitivne kampanje o štetnosti plagijarizma. Takođe unapređenje baze sa radovima, odnosno repozitorijuma je od izuzetne koristi za prevenciju plagiranja - naveo je Šehović.

Portal Analitika