Kultura

Crnogorski predstavnik na 57. Venecijanskom bijenalu biće poznat krajem januara

Centar savremene umjetnosti Crne Gore završava uspješnu godinu tokom koje je organizovao 53 različita programa, a narednu će obilježiti organizacija crnogorskog paviljona za 57. Bijenale u Veneciji, najavio je danas direktor te institucije, Nenad Šoškić.
Crnogorski predstavnik na 57. Venecijanskom bijenalu biće poznat krajem januara
Portal AnalitikaIzvor

- U 2016. godini imali smo devet izložbi u Dvorcu Petrovića, pet u „Klubu“, sedam u Perjaničkom domu i devet u Galeriji „Centar“. Jubilej deset godina od obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti obilježili smo velikim projektom koji je idejno potekao iz Ministarstva kulture, a činilo ga je devet izložbi širom Crne Gore. Organizovali smo i 14 pratećih programa, čime smo uradili više od planiranog za ovu godinu. Imali smo 26.000 posjetilaca, što znači da smo značajno podigli taj broj pa se nadamo da će ih naredne godine biti još više – precizirao je on.

Šoškić dalje navodi kako su uspjeli i u namjeri da crnogorske umjetnike predstave van naših granica, ali i da „svijet dovedu u Crnu Goru“ kroz postavke umjetnika iz zemalja okruženja – Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, te Turske, Italije, Kanade i SAD.

- Ono što trenutno možete vidjeti u Dvorcu Petrovića je upravo postavka Judžina Lemea, osnivača i direktora Centra za savremenu umjetnost i produkciju MANA Contemporary. Zahvaljujući toj saradnji, dvoje crngorskih umjetnika će tokom naredne godine imati rezidentne boravke u Majamiju – precizirao je on te dodao kako ljubitelji likovne umjetnosti naredne godine mogu očekivati još interesantnije postavke.

Ključni događaj u vizuelnoj umjetnosti 2017. godine biće, bez sumnje, Bijenale u Veneciji na kome će se Crna Gora peti put samostalno predstaviti.

- Međunarodna saradnja već godinama je među prioritetima Ministarstva kulture, a Venecijansko bijenale tu ima posebno mjesto. Na njihov poziv, mi smo već u oktobru potvrdili učešće. Prema novim propozicijama, imenuju se komesar i kurator crnogorske postavke. Predstavnik će biti odabran kroz javni poziv koji je raspisan kako za pojedinačne umjetnike, tako i za grupe. Nadam se da ćemo tako krajem januara dobiti kvalitetne radove za naš paviljon – kazala je generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture, Dragica Milić.

Istoričarka umjetnosti Žana Filipović ovog puta je govorila u svojstvu nove funkcije – izabrane kuratorke za buduće predstavljanje Crne Gore na najvećoj svjetskoj smotri vizuelnih umjetnosti.

- Predstojeće 57. Međunarodno bijenale savremene umjetnosti u Veneciji biće održano od 13. maja do 26. novembra 2017. godine. Umjetnička kuratorka smotre Kristin Masel (Christine Macel) odabrala je temu „Vival arte viva“. U svijetu punom konflikata i potresa, u kome je humanizam ozbiljno ugrožen, umjetnost je najdragocjeniji dio ljudskog bića. Ona je idealno mjesto za promišljanje, individualni izraz, slobodu i fundamentalna pitanja. Ona je „da“ životu, iako ponekad iza nje stoji jedno „ali“. Više no ikad, uloga, glas i odgovornost umjetnika su od suštinske važnosti za okvir savremenih debata. Crna Gora je tako peti put na Bijenalu, jer je prvi put samostalno bila 2009. godine. Uostalom, suvišno je govoriti koliko je bitno pojaviti se i predstaviti na takvim manifestacijama – navela je ona.

Umjetnik ili umjetnici koji će nas predstavljati u prostoru Palaca Malipjero koji služi kao crnogorski paviljon tokom dva bijenala u Veneciji – arhitektonskog i savremene umjetnosti – biće poznat za mjesec dana. Javni poziv već je objavljen na zvaničnoj internet stranici Centra savremene umjetnosti, u rubrici „O nama“, a otvoren je do 20. januara u 16 časova. Kako se navodi, mogu se prijaviti svi umjetnici koji su državljani Crne Gore, a prijave ovog puta neće biti pod šifrom, već na vlastito ime.

- Smatram da ćemo javnim pozivom dobiti najkvalitetnije predloge za učešće na Bijenalu koje će biti poznato sedam dana nakon kraja konkursa – precizirala je Filipović.

Prema riječima direktora CSUCG, stručni tim te institucije pomoći će u izboru najboljeg kandidata, ali će konačnu odluku donijeti kuratorka Filipović. Takođe, namjera je da posebno porade na marketingu i boljoj vidljivosti našeg učesnika tokom pripreme i samog bijenala.

- Precizan iznos budžeta za učešće Crne Gore na 57. Venecijanskom bijenalu biće poznato tek nakon izbora učesnika. Sada je poznato samo da je prostor obezbijeđen, jer ga Ministarstvo kulture stalno zakupljuje. Pretpostavljamo da će iznos biti sličan izdvajanjima za prethodna dva učešća, a to je oko 60.000 eura za produkciju ovog umjetničkog programa u Veneciji. Takođe, nadam se da će CSUCG učiniti da se ta postavka vidi i u Crnoj Gori, na bilo koji način – dodala je Milić.

Šoškić je suglasan s tim predlogom, jer smatra neopohodnim da se taj rad prezentira široj crnogorskoj javnosti.

- Crna Gora spada u red rijetkih zemalja koje mogu da se pohvale koliko umjetnika ima. I, suprotno nekim mišljenjima, upravo su umjetnici uvijek najbolji reperezent Crne Gore u svijetu – zaključio je on.

Kako je najavio, ime umjetnika koji će nas predstavljati na 57. Venecijanskom bijenalu biće najvjerovatnije ozvaničeno 27. januara naredne godine.

K.J.

Portal Analitika