Društvo

Preminuo Hamdija Fetahović bivši predsjednik SO Rožaje

Bivši predsjednik SO Rožaje, Hamdija Fetahović, preminuo je danas.
Preminuo Hamdija Fetahović bivši predsjednik SO Rožaje
Portal AnalitikaIzvor

Fetahović je bio predsjednik SO Rožaje u periodu od 2.6.1967 do 1.5.1974.godine. Rođen je u Rožajama 1929. godine.

Prije rata završio je četvororazrednu osnovnu školu u Rožajama. U ratu je dobio čin kapetana. Bio je borac u Bihorskom partizanskom bataljonu Komskog odreda u Posadnoj četi pri Komandi mjesta u Rožajama.

Od maja 1945.godine do juna 1950. godine, je pohađao Gimnaziju u Beranama, a školske 1950/51. godine,  Novinarsko – diplomatsku visoku školu u Beogradu. Nakon njenog ukidanja 1952. godine, prešao je na filozofski fakultet (grupa za francuski jezik i književnost)  i završio ga 1957. godine.  Za vrijeme studija aktivno je obavljao razne društvene poslove u Savezu studenata Beogradskog univerziteta.

Učesnik je na šest dobrovoljnih omladinskih akcija, na kojima je bio član štaba ili komandant radne brigade, a četiri puta je bio i udarnik.
Nakon završetka fakulteta 1957. godine, aktivno je nastavio da se bavi politikom u Rožajama i u Crnoj Gori.
Bio je poslanik Skupštine Crne Gore u nekoliko saziva i predsjednik Odbora za pitanje obrazovanja kulture i nauke Skupštine Crne Gore, kao profesionalac.

Predsjednik SO Rožaje bio je 7 godina (1967-1974), a od 1974. godine do odlaska na rad u Savezni sekretarijat za inostrane poslove 1978. godine, bio je član Sekretarijata i Predsjedništva Republičke konferencije Socijalističkog saveza radnog naroda Crne Gore.

Imenovan je za ambasadora SFRJ u Kamerunu i Ekvatorijalnoj Gvineji 1979. godine. U Saveznom ministarstvu inostranih poslova u Beogradu (SSIP) bio je opunomoćeni ministar, savjetnik saveznog sekretara i ujedno načelnih Službe za interno informisanje.

Obavljao je i druge brojne političke dužnosti od kojih su najvažnije: Član Sreskog komiteta Narodne omladine beranske gimnazije; član Glavnog odbora Narodnog fronta Crne Gore; predsjednik Republičko interesne zajednice obrazovanja i vaspitanja Crne Gore; član Saveznog odbora SRVSJ; predsjednik Izdavačkog savjeta dnevnog lista “Večernje novosti” u Beogradu; Aktivno se bavi novinarskim i publicističkim radom. Ima nekoliko ratnih i mirnodopskih odlikovanja, nagrada plaketa i priznanja. Dobitnik je nagrade “30 septembar” .

Portal Analitika