Društvo

SO Ulcinj usvojila prijedlog prostorno urbanističkog plana

Skupština opštine Ulcinj je danas većinom glasova odlučila da usvoji prijedlog Prostorno Urbanističkog Plana (PUP) pripremljenog od Centra za Arhitekturu i Urbanizam (CAU) kojim se postavlja osnov za donošenje detaljnih urbanističkih planova za teritoriju Opštine Ulcinj.
SO Ulcinj usvojila prijedlog prostorno urbanističkog plana
Portal AnalitikaIzvor

Donošenje PUP-a kao krovnog lokalnog urbanističkog dokumenta spada u nadležnost lokalnih samouprava, ali 2009. godine Opština Ulcinj je prenijela prava donošenja na Vladu Crne Gore, preciznije na Ministarstvo održivog Razvoja i turizma.

-Prijedlog PUP-a je značajan za Opštinu Ulcinj jer postavlja osnov za daljji razvoj grada i kao takav služi i za zaštitu posebnih teritorija u Opštini Ulcinj. Dokument kojem su odbornici potvrdili saglasnost predviđa posebnu vrstu zaštite Maslinade Valdanos, gdje je u potpunosti zabranjena bilo koja vrsta izgradnje i revitalizacija i valorizacija tog naselja u sportske i rekreativne svrhe, učineći korak naprijed u procesu povraćaja Maslinade Valdanos. Osim Valdanosa, poseban tretman planiran je za Solanu na kojoj je takođe zabranjena izgradnja turističkih ili stambenih jedinica, postavljajući uslove za revitalizaciju proizvodnje soli i valorizaciju te teritorije kao pješačke rekreativne zone i razvoj ornitološkog turizma. Osim navedenog, PUP predviđa zaštitu Solane kao park i spomenik prirode i uvršćenje u RAMSAR zaštićena područja čime su postignuti zajednički ciljevi Opštine Ulcinj, međunarodne zajednice i nevladinog sektora za zaštitu Solane- saopšteno je Portalu Analitika iz SO Ulcinj.

Još jedna novina PUP-a je planiranje brze saobraćajnice od četiri kolovozne trake u naselju Štoj i most preko rijeke Bojane, koji će povezati Crnu Goru sa Republikom Albanijom i omogućiti dodatnu valorizaciju grada kao destinacije elitnog turizma imajući u vidu da se u naselju Velika plaža planira izgradnja turističkih kompleksa viših kategorija.

-Usvajanje PUP-a predstavlja dodatni podsticaj za rad u lokalne uprave jer usvajanje ovog dokumenta predstavlja skidanje blokade u procesu donošenja detaljnih urbanističkih planova za gradska naselja, korak koji će u sledećem periodu stani na putu divljoj i nelegalnoj gradnji objekata u teritoriji Opštine Ulcinj- zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika