Region

SAD odbile da izdaju Dodiku diplomatsku vizu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da mu je američka ambasada u BiH odbila zahtjev za diplomatsku vizu za odlazak u Vašington na inauguraciju novog američkog predsjednika Donalda Trampa.
SAD odbile da izdaju Dodiku diplomatsku vizu
Portal AnalitikaIzvor

"Čemu onda diplomatski pasoš BiH", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske, dodavši da ne isključuje mogućnost da se odrekne diplomatskog pasoša.

On je naveo da je "sve izvjesnije da će u narednoj godini u inostranstvo putovati sa srpskim pasošem".

Dodik je rekao da je poziv dobio od ljudi koji su bili u Trampovom izbornom štabu, a koji su i dio tima koji se bavi tranzicijom prethodne američke administracije ka novoj, te da ga akreditacije čekaju u Vašingtonu.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je izjavio da predsjednik RS Milorad Dodik nije dobio zvaničan poziv američke administracije da prisustvuje Trampovoj inauguraciji.

"Dodik nema poziv od zvanične administracije. Jedini način da dobije zvanični poziv od administracije SAD jeste bio preko Ministarstva vanjskih poslova BiH, što se nije desilo", rekao je Crnadak ranije danas agenciji Beta.

Radio-televizija Republike Srpske objavila je danas poziv Dodiku na inauguracioni prijem u Vašingtonu, na kome nema nikakvog memoranduma, niti pečata.

Crnadak je kazao da se u objavljenom pozivu vidi da je to "poziv jednog od Dodikovih lobista, kojeg je on nedavno ugostio u Banjaluci zajedno sa suprugom i da je vidljivo da se taj događaj ne dešava na samoj inauguraciji, nego u jednom od vašingtonskih hotela".

Portal Analitika