Abiznis

Gligorov: Crna Gora mora da štedi i da preispita naknade za majke

Smanjenja plata funkcionerima i zaposlenima u javnom sektoru su neizbježne mjere kod svake fiskalne konsolidacije. Koliko će još restriktivnih mjera biti potrebno, zavisiće od privrednog oporavka - kaže u razgovoru za Pobjedu ekspert Instituta za međunarodnu ekonomiju u Beču profesor Vladimir Gligorov.
Gligorov: Crna Gora mora da štedi i da preispita naknade za majke
Portal AnalitikaIzvor

Ističe da u Crnoj Gori postoje velike potrebe ulaganja u infrastrukturu svake vrste i u obrazovanje, a neophodno je i znatno povećati zaposlenost.

POBJEDA: Crnogorska vlada steže kaiš u finansijama tako što je smanjila javnim funkcionerima plate osam odsto, smanjila naknade za majke 25 odsto i zamrznula minuli rad u javnoj upravi. Sindikati se bune, a pravo pitanja je koliko ove mjere mogu konsolidovati javne finansije?

GLIGOROV: Konsolidacija će potrajati. Traže se uštede, koliko sam u stanju da vidim, koje će najmanje uticati na smanjenje potrošnje i tako imati relativno mali negativni uticaj na privredni rast. Pored toga, riječ je o naknadama koje bi svakako trebalo preispitati kako sa stanovišta efikasnosti tako i sa stanovišta pravičnosti. Smanjenja plata funkcionerima i zaposlenima u javnom sektoru su neizbježne mjere kod  svake fiskalne konsolidacije. Koliko će još restriktivnih mjera biti potrebno zavisiće od privrednog oporavka.

POBJEDA: Crna Gora je uvela naknade za majke sa troje i vise djece. Pokazalo se da je to veliki namet za budžet, jer je zakon usvojen bez fiskalne procjene. Kako vidite ovu ekonomsku mjeru i kakav će uticaj imati na društvo u cjelini?

GLIGOROV: Kao mjera da se podstakne rađanje više djece, ne znam koliko je efikasna. Ako je riječ o socijalnoj pomoći, jer su veće porodice siromašnije, vjerovatno su neki drugi oblici davanja bolji. Drukčije rečeno, ako je riječ o pomoći siromašnijima, to ne bi trebalo nužno vezivati zabroj djece, bez obzira na moguću korelaciju između siromaštva i veličine porodice.

POBJEDA: Kako vidite budućnost Evropske unije i Crne Gore kao najspremnijeg kandidata?

GLIGOROV: Za EU je sljedećih nekoliko godina odlučujuće. Ukoliko bi se očuvala stabilnost i ubrzao oporavak, izgledi da se nastavi sa proširenjem na Balkan bi se poboljšali. Kada je riječ o Crnoj Gori, ključan je nastavak demokratizacije i učvrščivanje vladavine prava. Imajući u vidu veličinu zemlje i geografski i privredni položaj, učanjenje u EU, ukoliko se sama EU stabilizuje, izgledalo bi kao sasvim prirodno. (opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika