Društvo

RADIO OPERATORI: Milica i Jovan među najboljima na svijetu

Mladi crnogorski radio-amateri učestvuju u međunarodnoj akciji Youngster On The Air - YOTA koja traje čitav decembar i tokom koje radio-operatori mlađi od 26 godina iz čitavog svijeta između sebe komuniciraju, razmjenjuju iskustva i ideje za razne projekte, dogovaraju posjete i humanitarne akcije.
RADIO OPERATORI: Milica i Jovan među najboljima na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Koordinator  akcije je Međunarodna radio-amaterska unija – IARU, a crnogorska Agencija za telekomunikacije je za četiri djevojke i pet mladića iz radio klubova "Student” -4O6GAS i "Podgorica” izdalo odobrenje za korišćenje radio-frekvencija sa specijalnim pozivnim znakom koji uz nacionalni prefiks nosi sufikx YOTA. Dvoje od njih, Milica Pajović, koja je dobila znak 4O2YOTA i Jovan Dedić, koji je dobio znak  4O1YOTA, su u grupi najuspješnijih mladih radio-operatora na planeti i veza sa njima se ostalim radio-amaterima priznaje kao bod za osvajanje međunarodne diplome vrlo visokog ranga. 

Jovan je student završne godine Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i upravo privodi kraju specijalistički rad iz oblasti telekomunikacija, a Milica je pred diplomom Ekonomskog fakulteta. 

Večeras su kontakte iskoristili i da kolegama katoličke vjeriospovjesti čestitaju božične praznike, a najviše veza je održano sa Špancima, Poljacima i Italijanima.

Inače, univerzitetski radio klub „Student” je već postao jedno od najpopularnijih mjesta za okupljanje mladih,  uvijek ima nekih dešavanja, eksperimenata, testiranja raznih oprema, ali i druženja. Klub je otvoren za sve studente Univerziteta Crne Gore i akademsko osoblje, odlično je opremljen, a u pripremi su i neki novi programi vezani za telekomunikacije i elektroniku. 

Dobrodošli su svi sa idejama za nove projekte a trenutno se traga za najboljim tehničkim rješenjima za upravljanje sistemima usmjerenih antena koji će omogućiti automatsko praćenje civilnih satelita i prijem raznih signala sa njih, ali i ostvarivanje dvosmjerne satelitske komnikacije sa drugim radio amaterima, u čemu Crna Gora ima već poluvjekovnu tradiciju. Naime, u 2017. godini navršava se 50 godina od kada je Đuro Vućinić, naš istaknuti radio-amater i inženjer telekomunikacija, među prvim Evropljanima ostvario satelitsku radio vezu, što je tada bilo gotovo nemoguća misija. Interesantno je da je oprema kojom je to ostvareno još sačuvana i funkcionalna.

Interesantnih dešavanja ima i u radio klubu "Podgorica" gdje su u toku pripreme za realizaciju zimske škole za srednjoškolce sa sjevera države koji će nekoliko dana biti  u gostima kod podgoričkih vršnjaka i pohađati program za početničku radio-amatersku klasu, kao i već tradicionalnu malu školu elektronike i robotike. 

Portal Analitika