Društvo

Uloženo oko 19 miliona eura

Programom energetske efikasnosti u javnim zgradama, u rekonstrukciju obrazovno-vaspitnih ustanova do sada je uloženo oko 19 miliona EUR, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.
Uloženo oko 19 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Ministri prosvjete i energetike Damir Šehović i Dragica Sekulić posjetili su danas srednju stručnu školu "Marko Radević", srednju stručnu školu "Spasoje Raspopović" i srednju elektrotehničku školu "Vaso Aligrudić" u kojima je ove godine realizovan Program energetske efikasnosti.

„Značaj ulaganja u obrazovnu insfrastrukturu je jedan od prioriteta”, zaključeno je prilikom posjete . 

Sekulić je rekla da je Program energetske efikasnosti u javnim zgradama finansiran iz kredita KfW njemačke razvojne banke i da je u prvoj fazi projekta rekonstruisano 20 objekata za čiju obnovu je utrošeno oko 13.5 miliona EUR. 

Ona je podsjetila da su osim škola koje su danas obišli, u okviru ovog projekta rekonstruisane i Osnovna škola “Milorad Musa Burzan” u Podgorici, Osnovna škola “Njegoš” na Cetinj, Osnovna škola “Bedri Elezaga” u Ulcinju, Gimnazija i vrtić u Danilovgradu i Osnovna škola “Božidar Vuković Podgoričanin” iz Podgorice. 

Seklić je najavila da će se sljedeće godine rekonstruisati Gimnazija “Slobodan Škerović” i resursni centri na Zabjelu, Podgorica. 

Ona je rekla da su u objektima izvedene standardne mjere energetske efikasnosti poput zamjena fasade, bravarije, sistema grijanja i rasvjete. 

Šehović je kazao o da je u ove tri škole u okviru projekta uloženo oko million EUR, dok je u okviru istog projekta ove godine u obrazovno - vaspitne ustanova uloženo preko pet miliona. 

"On je naglasio da se nastavak projekta očekuje i u 2017. godini i da je ovo je dobar model unapređenja uslova u obrzvno-vaspitnim ustanovama", kaže se u saopštenju Ministarstva. 

Šehović je podsjetio da projekat počeo 2012. godine i da je ovo samo jedan od načina na koji Vlada doprinosi poboljšanju kvaliteta uslova rada i nastavno-obrazovnog procesa. 

“Osim toga, radićemo i na unapređenju kvaliteta nastave i uslova života prosvjetnih radnika, što su ujedno i prioriteti Ministarstva prosvjete”, poručio je Šehović. (Mina)

Portal Analitika