Moda

Preminula urednica italijanskog Vogue-a

Legendarna urednica italijanskog Vogue-a Franka Sozani preminula je danas u 66. godini. Uzrok smrti nije zasad poznat, a mediji prenose da je umrla u svojoj kući u Milanu.
Preminula urednica italijanskog Vogue-a
Portal AnalitikaIzvor

Franka je rođena u Mantui, u porodici industrijskog inženjera koji nije opravdavao ćerkine ambicije da studira fiziku. Stoga je upisala studije književnosti i filozofije na univerzitetu u Milanu i rano se udala.Od muža se razvela tri mjeseca kasnije, da bi kasnije otišla u Indiju pod izgovorom “da pronađe sebe”. Potom je neko vrijeme provela u Londonu, što je dodatno podstaklo njenu kreativnost.

Nakon povratka u Italiju pronašla je posao u magazinu Vogue Bambini namijenjen djeci. Franka je 1980. godine postala urednica u Leiju, a radeći u modnim magazinima predstavila je radove brojnih poznatih fotografa poput Marija Testina, Paola Roversija, Herba Ritersa, Petera Lindberga, Brucs Vebera, Stivena Misela i mnogih drugih.Krajem osamdesetih postala je glavna urednica italijanskog Vogue-a, u isto vrijeme kada je i Ana Vintour preuzela američko izdanje istog magazina. Te godine je i preobrazila italijanski magazin u ekstravagantan, eksperimentalan i inovativan.

Tokom svoje uredničke karijere promovisala je mlade dizajnere, a devedesetih godina je bila u ekipi kreativaca koji su stvorili pojam supermodela.Pošto se Vogue bavio pitanjima rase, anoreksije, standardima ljepote i plastičnom kirurgijom, Franka je 2011. godine izdala Vogue Curvy posvećeno ženama s oblinama.Frankin odlazak zasigurno je ogroman gubitak za modnu scenu kojoj se posvetila više od tri decenije predano, strastveno i drugačije.

Agencije

 

Portal Analitika