Društvo

Vlada: Ne ukida se dječji dodatak

Iz Vlade su agenciji MINA kazali da nijesu tačne interpretacije u medijima na osnovu kojih se stekao utisak da se ukida dječji dodatak svima kojima je on do sad isplaćivan.
Vlada: Ne ukida se dječji dodatak
Portal AnalitikaIzvor

Za 11 mjeseci ove godine isplaćeno je 3,23 miliona eura dječjeg dodatka i on neće biti ukinut, saopštili su iz Vlade.

Kako je saopšteno, djeca iz porodica korisnika materijalno obezbjeđenih primaju dodatak od 19,48 eura.

"Takođe, pravo na dodatak za djecu imaju i korisnik dodatka za njegu i pomoć u iznosu od 26,21 eura, korisnik lične invalidnine 32,54 eura, kao i dijete bez roditeljskog staranja, a ono čiji je roditelj, usvojilac, staralac, hranitelj, odnosno lice kome je dijete povjereno na njegu, vaspitanje i obrazovanje kao korisnik materijalnog obezbjeđenja zasnovao radni odnos na osnovu sporazuma o aktivnom prevazilaženju nepovoljne socijalne situacije prima 19,48 eura“, precizirali su iz Vlade.

Oni su naveli da je, mimo ovoga, u septembru donijet Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim je propisano da pravo na dodatak za djecu može ostvariti dijete koje pohađa osnovnu ili srednju školu, pod uslovom da mu roditelji ne primaju socijalna i materijalna davanja po bilo kom osnovu, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje kao nezaposlena lica.

"Za ovu djecu visina naknade je 31,80 eura. Takođe, ova naknada je skoro 13 eura veća nego za djecu koja potiču iz najugroženijih porodica“, kaže se u saopštenju Vlade.

Kako se navodi, evidencija nezaposlenog lica na Zavodu nije mjerilo da se porodica nalazi u stanju socijalne potrebe.

To, dodaje se, potvrđuje i činjenica da ne mogu da ostvare pravo na materijalno obezbjeđenje, jer imaju druge prihode ili imovinu (pokretnu ili nepokretnu) od kojih mogu da obezbijede egzistenciju.

Iz Vlade je saopšteno da za ovaj Zakon nije sačinjena fiskalna procjena potrebnih sredstava za primjenu Zakona, a izostavljene su neke kategorije djece kao što su djeca predškolskog uzrasta i djeca samohranih roditelja.

"Početak primjene ovih zakonskih rješenja bio je predviđen za 01. januar 2017. godine. Dakle, Vlada je predložila da se početak primjene samo ove odredbe odgodi za 2018. godinu, što ne znači da se dodatak za djecu za ovu kategoriju ukida", poručili su iz Vlade.

MINA

 

Portal Analitika