Abiznis

Privrednici traže odlaganje primjene Metodologije RAE

Crnogorski privrednici traže da se odloži primjena Metodologije za utvrđivanje regulatornog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije, dok predstavnici regulatora tvrde da ona neće drastično uticati na poslovanje privrede.
Privrednici traže odlaganje primjene Metodologije RAE
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici RAE su na sastanku koji je u srijedu održan u Privrednoj komori (PKCG), najavili da će nastojati da u skorije vrijeme predlože odlaganje primjene Metodologije na tri mjeseca, kako bi se završila neophodna nedostajuća regulativa.

“Dogovoreno je da PKCG organizuje novi sastanak na tu temu krajem januara, s obzirom na to da će do tada biti ispunjeni svi preduslovi, odnosno data odobrenja na nedostajuća akta. Biće pozvani i predstavnici Ministarstva ekonomije i tada će biti moguće uraditi prve simulacije troškova, saglasno odredbama Metodologije”, navodi se u saopštneju objavljenom na sajtu PKCG.

Metodologija, koju je izradila RAE na osnovu Zakona o energetici, usklađena sa evropskim energetskim direktivama, trebalo bi da se primjenjuje od 1. januara naredne godine. Ona, između ostalog, predviđa obračun snage električne energije na osnovu ugovorenih iznosa.

"Definisani su okviri dozvoljenih odstupanja, a druga bitna izmjena je mjerenje utrošene snage u nižoj, noćnoj tarifi, što do sada nije bila praksa i ona će biti obračunavana u iznosu trećine dnevne”, kazali su iz PKCG.

Privrednici su ocijenili da će primjena nove Metodologije povećati iznose računa za električnu energiju, što će, kako tvrde, ugroziti njihovo pozitivno poslovanje. Oni smatraju i da bi negativni efekti bili veći ako se uzmu u obzir česti prekidi u napajanju strujom.

Privrednici su ocijenili pozitivnim što je prihvaćen predlog Odbora Udruženja energetike i rudarstva PKCG, sa novembarske sjednice, o ugovaranju snage na mjesečnom umjesto godišnjem nivou, što je važno, posebno za preduzeća čije je poslovanje sezonskog karaktera.

Predstavnici RAE su objasnili da je cilj Metodologije optimizacija sistema i da će njenom primjenom jedinična cijena struje biti oko pet odsto niža.

Iz RAE su naveli da bi izmjena opsega dozvoljenih odstupanja od ugovorene snage narušila osnovnu svrhu Metodologije.

Na skupu je ocijenjeno i da je za sklapanje oko 2,5 hiljada ugovora o snabdijevanju električnom energijom po novoj Metodologiji neophodno donošenje još tri bitna podzakonska akta, koje predlaže snabdjevač, a odobrava RAE.

Na skupu su učestvovali predstavnici RAE, Elektroprivrede (EPCG), Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Crnogorskog operatora tržišta elektricne energije (COTEE), komunalnih preduzeća, metalskog sektora, poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma i rudarstva. (Mina BUSINESS)

Portal Analitika