Društvo

Dan Njegoševog rođenja da bude državni praznik

Crnogorska Vlada ponovo je aktuelizovala izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik.
Dan Njegoševog rođenja da bude državni praznik
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je, u prethodnom sastavu, ove izmjene utvrdila još 24. oktobra 2013. godine, ali se o tome nije raspravljalo u ranijem sazivu crnogorskog parlamenta.

Nova Vlada ponovo je Skupštini dostavila taj predlog i o njemu će sjutra raspravljati članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Predloženim izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima utvrđuje se novi praznik u Crnoj Gori – 13. novembar, Njegošev dan, crnogorski praznik kulture.

„U istoriji svih civilizovanih naroda i država postoje određeni datumi kojima se slave i obilježavaju događaji ili ličnosti značajne za izgradnju i utemeljenje država, njihovu kulturu, istoriju, tradiciju“, kaže se u obrazloženju.

Obilježavanje takvih praznika je, kako se ističe, važan civilizacijski i kulturni čin, koji na specifičan način doprinosi utemeljenju, jačanju i očuvanju državnog i nacionalnog identiteta, poštovanju i njegovanju naslijeđenih kulturno-istorijskih vrijednosti.

„U skladu sa iskustvima drugih država, u praznike treba uvrstiti datume posvećene najznačajnijim ličnostima iz crnogorske istorije, koji su svojim djelom obilježili duhovno, državno i nacionalno biće Crne Gore“, kaže se u obrazloženju.

Petar Drugi Petrović Njegoš bio je na prijestolu Crne Gore u vrijeme plemenske podijeljenosti, siromaštva, nerazvijenih državnih instituta.

Svojim reformatorskim i vizionarskim duhom, uspio je, kako se navodi, da svoj narod izvede iz mraka Srednjeg vijeka i uspostavi temelje moderne crnogorske države.

“Njegov književni opus je i nakon skoro dva vijeka podjednako aktuelan i to ne samo u Crnoj Gori, već i među evropskim i drugim narodima u svijetu, jednako doživljen, intrigantan i, poput rijetkih velikana književnosti, nikada do kraja pročitan i uvijek izazovan za nova čitanja, za nove generacije, za sva vremena”, kaže se u obrazloženju.

Po Njegošu i njegovom književnom djelu se Crna Gora prepoznaje u svijetu.

„Zato 13. novembar, dan Njegoševog rođenja zaslužuje da ima status praznika u Crnoj Gori, za slavu, za dobro, za vječnost Crne Gore“, kaže se u obrazloženju.

Podsjeća se da u mnogim državama postoje praznici posvećeni značajnim književnim imenima, koja su prepoznatljiva za njihovo, ali i svjetsko kulturno nasljeđe.

Svjetski dan knjige obilježava se 23. aprila, na dan smrti dva velika evropska pisca Migela Servantesa i Viljema Šekspira.

Slovenija je dan smrti velikog pjesnika Franca Prešerna zakonom definisala kao kulturni i državni praznik, a tog dana se dodjeljuje i slovenačko državno priznanje Prešernova nagrada.

U Crnoj Gori na dan Njegoševog rođenja dodjeljuje se najveće državno priznanje u oblasti južnoslovenske književnosti – Njegoševa nagrada.

MINA

Portal Analitika