Društvo

Firma PDG oborila tender Montefarma

Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki prihvatila je žalbu firme „PDG“ iz Podgorice i poništila tender za nabavku potrošnog medicinskog i sanitetskog materijala i hemikalija u vrijednosti od 1.646.130 eura, saznaje Pobjeda.
Firma PDG oborila tender Montefarma
Portal AnalitikaIzvor

„PDG“ je podnijela žalbu prošlog mjeseca „zbog bitne povrede zakona i pogrešne primjene materijalnog prava“.

U obrazloženju odluke Državne komisije, u koju je Pobjeda imala uvid, između ostalog se navodi da je „Montefarm“ kao naručilac postupio nezakonito u dijelu tehničkih karakteristika ili specifikacija predmeta javne nabavke za partiju 66 koja se odnosi na nabavku lanceta (instrument sa dva reza i šiljastim vrhom za otvaranje vena) i partiju 129 za nabavku traka za mjerenje nivoa šećera u krvi, tražeći od ponuđača da one budu od istog proizvođača i kompatibilne.

 Nezakonitosti

Komisija je utvrdila da je nezakonit bio i zahtjev naručioca da ponuđači, koji do sada nijesu isporučivali trake i lancete „Monefarmu“, moraju isporučiti i 2.200 gratis aparata za mjerenje krvi.

- Naručilac je tražio gratis aparate za mjerenje pritiska koji nijesu predmet nabavke za ponuđače koji do sada nijesu isporučivli lancete i trakice za mjerenje šećera, dok ponuđač koji je već isporučivao nije dužan da ih dostavlja, što u konačnom može uticati na cijenu ponuđenih medicinskih sredstava i favorizovanje ponude ponuđača koji je već isporučivao lancete i trake prilikom bodovanja ponuda, imajući u vidu da taj ponuđač u ponuđenu cijenu ne mora da uračunava i cijenu aparata za mjerenje šećera u krvi, a pri tom je cijena jedini kriterijum u predmetnom postupku javne nabavke. Shodno tome, Komisija je utvrdila da je na taj način napravljena bitna povreda zakona o javnim nabavkama- navodi se u odluci.

U dijelu u kojem „Montefarm“ traži da lancete i trake moraju biti proizvedene od istog proizvođača i kompatibilne, takođe je napravljena povreda zakona jer je naručilac na taj način „uslovio ponuđače da moraju dostaviti ponudu za obje navedene partije, odnosno onemogućio ih da dostave ponudu za jednu ili više partija“.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabavke naložila je „Montefarmu“ da u roku od 15 dana od dana dostavljanja ovog rješenja otkloni nepravilnosti na koje mu je ukazano.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika