Društvo

MARKOVIĆ: Sukobi kriminalnih grupa zbog novca koji cirkuliše preko Crne Gore

Bezbjednosna pitanja jednako su izazovna za Crnu Goru kao i najrazvijenije države, kazao je premijer Duško Marković nakon skupa u Privrednoj komori, te dodao kako će se nadležni ozbiljno pozabaviti mjerama koje treba da obezbijede veći nivo sigurnosti i manje prostora za kriminalne obračune.
MARKOVIĆ: Sukobi kriminalnih grupa zbog novca koji cirkuliše preko Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Odgovorajaući na pitanje da li vjeruje da je Crna Gora bezbjedna zemlja, imajući u vidu kriminalne obračune, kao i poslednji slučaj - eksploziju automobila u Podgorici - rekao da Crna Gora nije izolovano ostrvo.

- Stvarati ambijent ili imati želju da je Crna Gora idealno društvo u kojem nema bezbjednosnog rizika, potpuno je nerealno. Bezbjednosna pitanja su ista i na američkom i evropskom kontinentu. Bezbjednosni izazovi su isti i jednaki i na evropskom kontinentu i regionu zapadnog Balkana - kazao je on.

U posljednje vrijeme, kako je rekao, imamo rastući trend terorističkih aktivnosti i djelovanja organizovanih kriminalnih grupa.

- Ja sam siguran da je to povezano, i jedno i drugo, i da se to posljedično odražava i na pitanja bezbjednosti i sigurnosti u svakoj državi pojedinačno. Vidimo šta se dešava u zemljama Evropske unije: svakog dana stradaju nevini ljudi i moramo ozbiljno da se suočimo s tim. Danas je jednako važno u Crnoj Gori, kao i u drugim zemljama u okruženju, baviti se pitanjima sigurnosti i bezbjednosti - dodao je Marković.

Prema njegovim riječima, ta pitanja su danas jednako izazovna i za najrazvijenije zemlje svijeta i za Crnu Goru.

- U sljedećem koraku ćemo se ozbiljno pozabaviti mjerama koje treba da obezbijede veći nivo sigurnosti u Crnoj Gori i manje prostora za kriminalne obračune. Vjerujem da ih ne možemo eliminisati, jer su u pitanju veliki interesi, veliki novac koji se ne stvara u Crnoj Gori, nego koji preko Crne Gore očigledno cirkuliše širom Evrope, pa i preko Atlantika - naveo je Marković.

On najavljuje da će odmah nakon novogodišnjih praznika imati sastanak sa cijelim bezbjednosnim sektorom.

- Daću im jasne zadatke kako da se sistematično i ozbiljno uhvatimo u koštac sa ovim izazovom i da nemamo scene o kojima ste govorili - poručio je Marković novinarima.

Izvor: Agencija MINA

 

Portal Analitika