Društvo

LEKIĆ: Naknade za majke ograničiti na rok dok djeca ne napune 18 godina

“Vlada treba ozbiljno da preispita primjenu zakona o naknada za majke i platama javnih funkcionera, i mora predložiti bolja i prihvatljivija rješenja. Ovaj privremeni pokušaj korekcije nije nešto što će tajati duže, pa se stoga očekuju konkretnija rješenja, ocijenio je za Portal Analitika ekonomski analitičar Siniša Lekić. On predlaže da se naknade za majke ograniče na rok dok djeca ne napune 18 godina.
LEKIĆ: Naknade za majke ograničiti na rok dok djeca ne napune 18 godina
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da su pred novom Vladom i novi izazovi, poput davanja konkretnih zakona, kojima se pitanje plata javnih funkcionera reguliše na adekvatan način.

“Poznato je da primjena postojećeg zakona u lokalnim samoupravama ima mnoge poteškoće i stoga se novim rješenjima treba ispraviti uočene anomalije, a istovremeno realno valorizovati zarade u zdravstvu i prosvjeti. Podsjećam da je preporuka EU da se u potrošnji u javnim finansijama, strogo koristi tekući prihodi, a krediti i nova zaduženja, ukoliko je to potrebno, samo za investicije. Do sada smo mi koristili kredite i za jednu i drugu potrebu”, istakao je Lekić.

Dodao je da je Vlada predlogom novog budžeta morala da usvoji činjenicu da je javna potrošnja prevelika, i da se ne može pokriti iz tekućih prihoda.

“Ove ad hok mjere pokazuju da su one bile potrebne i prije, no uoči izbora to nisu popularne mjere, pa se sada ne očekuju burnije reakcije. Korekcijom naknada došlo se do značajnih ušteda, no treba primjetiti da u ovom zakonu mnoge stvari nijesu postavljene na realne osnove. Potrebno je ponovo “pročešljati” i dati bolja i pravednija rješenja, kazao je on.

Rekao je da treba prvo definisati pojam “doživotna naknada”.

“Ukoliko je to neka vrsta penzije, tada taj trošak treba prenjeti u penzioni fond, a ukoliko je to nešto privremeno, sa promjenjivim iznosom, onda može ostati pri Ministarstvu rada i socijalnog staranja, ali zbog toga u zakonu precizirati iznose, vrijeme trjanja. Zanimljivo je napomenuti,kako se došlo do nove cifre od 144,00 eura. Iz svega se vidi da ova naknada opterećuje Vladu i da se pokušava izaći iz primjene ovog zakona na što manje bolan način. Ovo smanjenje se želi prikazati kao uspjeh Vlade, jer su mnogi očekivali i da se ukine ova naknada”, poručio je Lekić, istakavši da naknade za majke treba ograničiti dok djeca ne napune 18 godina.

“Ovom prilikom potrebno je naknadu za majke ograničiti na vrijeme dok djeca napune 18 godina, jer se naknada prima za podizanje djece, slično dječijem dodatku. Takođe, tu se postavlja pitanje, šta ćemo sa onim majkama koje imaju dvoje djece, i da li je to pravedno”, zaključio je Lekić.

P.Z.

 

Portal Analitika