Društvo

CKM: CANU neće ispuniti očekivanja Markovića

''Očekivanja premijera Duška Markovića da CANU treba da radi na jačanju crnogorskog identiteta države Crne Gore, sigurni smo neće biti ostvarena'', navodi se u saopštenju Crnogorske kulturne mreže.
CKM: CANU neće ispuniti očekivanja Markovića
Portal AnalitikaIzvor

Oni navode da su u ovu tvrdnju sigurni znajući da je veliki broj akademika iz te organizacije neprijateljski nastrojena prema suvjerenosti Crne Gore i crnogorskom identitetu.

''To i sam premijer zna jer je u periodu oko obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine obavljao odgovornu državnu funkciju. Za duboku analizu je pitanje da li je CANU dosadašnjim radom pokazala da je crnogorska i da je dostojna iemna akademije?'', govori se u saopštenju CKM-a.

Prema njihovim navodima u prethodnih deset godina od obnove crnogorske nezavisnosti CANU nije uradila ništa konkretno i korisno za Crnu Goru, kao što to rade druge akademije.

''Gospoda akademici nijesu uradili strategiju razvoja Crne Gore, a da ne pominjemo pisanje ''Enciklopedije00 koju imaju u sve države na svijetu osim naše. Njihov rad i stručnost se može najbolje gledati u pisanju ''Rječnika crnogorskog jezika'' kojim su omalovažili manjinske narode, podijelili naciju i pokušali predstaviti Crnu Goru onakvom kakva ona uopšte nije'', ističe se u saopštenju.

Iz CKM-a dalje izražavaju nadu da će akademici CANU koji su procrnogorski orijentisani ozbiljno shvatiti poziv kojim je u ime države uputio premijer Marković, i konačno početi, kako oni to navode, da rade ono što je svhra postajanja akademije.

''Naša organizacija izražava poštovanje prema namjeri premijera kojom je akademicima skrenuo pažnju u kom smjeru i na koji način treba da rade svoj posao. Možda će nam kritička javnost zamjeriti na slobodi da komentarišemo rad najumnih ljudi u našoj državi, međutim ne treba previše biti mudar da bi se došlo do zaključka da CANU nije opravdala očekivanja države i bilo kog njenog građanina, koji se izjašnjava kao Crnogorac'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika