Društvo

Utvrditi štetnost zračenja baznih stani

U Podgorici je danas održana prva konferencija za medije novoosnovane nevladine organizacije “Zaštita građana”. Sama organizacija je nastala iz spontane inicijative 1000 mještana podgoričkog naselja Tološi, koji su se suprostavili nelegalnom postavljanju bazne stanice. Prevashodni cilj nastanka ove organizacije je da se javnost, stručna i laička, edukuje i informiše o problematici uticaja na zdravlje raznih vrsta zračenja.
Utvrditi štetnost zračenja baznih stani
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik NVO, Sergej V. Ćetković je kazao je da su ušli, uz pomoć stručnjaka, duboko u stručnu i pravnu problematiku ovog pitanja i bili šokirani potencijalnimm opasnostima kao i nedorečenostima u ovoj oblasti.

“Odvojena istraživanja sprovođena u različitim periodima u Njemačkoj, Izraelu i Brazilu, zasnovana na statističkoj evidenciji oboljelih od karcinoma, a prije svega karcinoma mozga, pokazuju pozitivnu korelaciju. Stopa smrtnosti i stopa obolijevanja ispitanika u blizini do 400m od baznih stanica mobilnih operatera je od 3,5 do 4 puta veća u odnosu na one koji su udaljeniji od ovih emitera nejonizirajućeg zračenja. Da podaci budu još frapantniji, potrudila se činjenica da je smrtnost rasla kako se mjesto življenja oboljelih približavalo baznim stanicama. Na osnovu svježe datih istraživanja Svjetska zdravstvena organizacija promijenila je svoju klasifikaciju i umjesto dotadašnjeg određenja da se ne radi o kancerogenim uticajima, radiofrekvencijska magnetna polja svrstava u 2b kategoriju. To znači da su ovo moguće kancerogene materije.”, kazao je Ćetković i dodao:

“ Veliki su razlozi za oprez i preduzimanje preventivnih mjera. To su i učinile brojne zemlje, strogim regulativama ali i preventivnim zabranama postavljanja baznih stanica na određenoj udaljenosti od vrtića, škola itd.”. Ćetković je na kraju naglasio da oni ne žele da spriječe razvoj telekomunikacionih sistema, već da su spremni da zajedno sa mobilnim operaterima urade ono što je najbolje za građane. Takođe je saopštio da su u neformalnim kontaktima dobili podršku ljudi i vladajućih i opozicionih partija i da je ovo pitanje oko kojeg nema političkih neslaganja.

U nastavku je pravni zastupnik ove organizacije Pavle Tripković pojasnio da je sada urgentni cilj da se upozore odbornici Podgoričkog parlamenta da na sjednici 22. decembra obrate pažnju na nezakonski donesenu odluku da se bazne stanice više ne tretiraju kao stalni nego privremeni građanski objekti. U tom slučaju se izbjegava dobijanje eko-toksikoloških i drugih dozvola.

“ Građani su podnijeli nadležnom sekretarijatu peticiju preko 1000 potpisnika protiv postavljanja bazne stanice u Tološima. Ne čekajući reakciju lokalne samouprave po peticiji, građani su preko slobodnog pristupa informacijama došli do neočekivanih saznanja o nezakonitostima u radu lokalnog sekretarijata prilikom izdavanja dozvole Telekom-u za postavljanje ove bazne stanice. Osim što ova stanica nije bila predviđena Planom Glavnog grada o postavljanju privremnih objekata, utvrđeno je da Telekom nije pribavio za ovu baznu stanicu ni ekološku saglasnost, a što je bio dužan učiniti po urbanističko-tehničkim uslovima prije pribavljanja dozvole.Ovom nezakonitošću, mobilnim operaterima je omogućeno ne samo da znatno smanje svoje troškove, a uskrate javne prihode, nego i da slobodno odlučuju o lokacijama baznih stanica, koje sjutra mogu biti pored vašeg dvorišta, radnog mjesta ili škole vašeg djeteta”, kazao je Tripković.

Portal Analitika