Zanimljivosti

FOTO: Najezda lisica u Podgorici

U Podgorici je, ovih dana, zabilježena najezda lisica. Ove, inače veoma plašljive životinje, su fotografisane u samom centru Podgorice kod mosta “Blaža Jovanovića”, ali i na periferiji gdje je njihovo prirodno stanište.
FOTO: Najezda lisica u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor
Lisice (lat. Vulpini) su naziv za 27 vrsta životinja iz porodice pasa. U našem jeziku se ovim imenom uglavnom naziva riđa lisica (Vulpes vulpes).
Lisica je visoka od 40 do 50 cm, a dužina joj iznosi oko 110 cm, dok samo na rep otpada oko 40 cm. Masa joj je obično od 8 do 10 kg. Što se tiče starosti lisica, one mogu da dožive do 15 godina, mada je prosjek oko 12. Spada u porodicu pasa; trag joj se može pomešati sa tragom manjeg psa, ali se razlikuje po tome što joj je trag uži od psećeg. Lisica ispred ulaza u jamu obično nema mnogo izbačene zemlje, jer dok kopa zemlju sabija na zidove hodnika. Veličina teritorije koju lisica smatra svojom obično iznosi oko 4 kvadratna kilometra, a jame su uglavnom koncetrisane na ivicama šuma, blizu naselja i u blizini ekonomija salaša.

lisicica2

Žive uglavnom usamljeničkim životom, a samo za vreme parenja dolazi do zbližavanja mužjaka i ženki. U toku sezone parenja ženka se oglašava karakterističnim lavežom a mužjaci zavijanjem. Lisica mladunce nosi od 50 do 56 dana. Kada se okote, mladunci u prosjeku imaju masu oko 80 grama, a na vrhu repa i na grudima imaju pramenove bijele dlake.

U Crnoj Gori lisice nijesu zaštićene životinje, a najviše ih ima na sjeveru Crne Gore. Farmeri ih ne vole budući da napadaju pernate životinje. Rijetko su gledane u centru većih gradova.

P.Z.

Foto: Podgorički vremeplov

 

Portal Analitika