Kultura

Princ Nikola Petrović podržao inicijativu Senata prijestonice za obnovu Bijenala

Princ Nikola Petrović Njegoš je prihvatio inicijativu Senata Prijestonice za obnovu Cetinjskog bijenala – saopšteno je juče nakon posjete princa Nikole Petrovića Njegoša Senatu.
Princ Nikola Petrović podržao inicijativu Senata prijestonice za obnovu Bijenala
Portal AnalitikaIzvor

Kao idejni tvorac Cetinjskog bijenala, Princ Nikola se obavezao da će u narednih mjesec dana osmisliti njegov koncept i dostaviti ga Senatu. Bijenale bi moglo biti obnovljeno već naredne godine.

Podsjetnica

Tokom sastanka je naglašeno da je Bijenale bilo najveći kulturni događaj u drugoj polovini 20. vijeka, te da je umjetnička zajednica Crne Gore bila razočarana zbog toga što se ugasilo. Princ Nikola Petrović se zahvalio Senatu na ukazanom povjerenju i interesovanju za njegov rad, naglasivši da je Cetinje grad za Bijenale, te da bi prvenstveno, za početak, trebalo izdati knjigu Bijenala koja bi poslužila kao vizit karta za buduće, novo Bijenale.

- Predlažem da se razmisli i o konceptu, vodeći računa o tome da bude novi, originalan, sa prepoznatljivim identitetom. Mišljenja sam da Bijenale oslikava društvo, da je povezano sa aktuelnom situacijom u svijetu pa ga treba tako i osmisliti, da bude nePrinc Nikola i članovi Senata prijestonice što što nije do sada viđeno, nešto gdje se gradi novi koncept, nove ideje - kazao je princ navodeći da takođe treba razmisliti i kako formirati tim za Bijenale.

- Trebalo bi imati neke stvari poput izložbi, performansa, staze u prirodi, gdje bi te prirodne instalacije ostajale i privlačile pažnju – smatra princ.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika