Politika

Bošković - Ji: SAD pružile najveći doprinos razvoju crnogorskih odbrambenih sposobnosti

Ministar odbrane, Predrag Bošković, sastao se danas sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara američkog Stejt departmenta za evropska i evroazijska pitanja, Hojtom Brajanom Jiem, koji boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori.
 Bošković - Ji: SAD pružile najveći doprinos razvoju crnogorskih odbrambenih sposobnosti
Portal AnalitikaIzvor

Ji je istakao da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da podržavaju dalji napredak Crne Gore u evropskim i evroatlantskim integracijama. On je dodao da je Crna Gora sistematski radila na sprovođenju reformi neophodnih za punopravno članstvo u NATO-u.

Bošković se zahvalio na sveobuhvatnoj i kontinuiranoj podršci SAD koja je evidentna sa svih političkih adresa, naglašavajući da će naša država nastaviti da bude kredibilan saveznik združenim naporima u obezbjeđivanju mira i bezbjednosti, te posvećeno raditi na afirmaciji pozitivne regionalne saradnje. Ukazujući na dinamiku procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, on je izrazio očekivanje da će SAD na tom planu podržati Crnu Goru u što skorijem periodu.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja o bezbjednosno-političkoj situaciji u regionu. Ministar Bošković iznio je stavove o glavnim izazovima i prijetnjama sa kojima je suočen Zapadni Balkan, te naglasio važnost i nezaobilaznu ulogu Sjedinjenih Američkih Država u nalaženju rješenja i odgovora na prijetnje.

U okviru bilateralne saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, ministar Bošković je naglasio da su SAD glavni crnogorski strateški partner i saveznik koji je u proteklih 10 godina dao najveći doprinos razvoju crnogorskih odbrambenih sposobnosti. Saradnja dvije zemlje, koja se ogleda kroz podršku planiranja i obuke, opremanja i modernizacije Vojske Crne Gore, te zajednički doprinos izgradnji stabilnosti i  međunarodne bezbjednosti u svijetu, ocijenjena je kao najvidljiviji primjer odličnih ukupnih bilateralnih odnosa.

Portal Analitika