Društvo

Na Cetinju otvoren Američki ugao

U objektu dosadašnje Američke čitaonice, koja djeluje u okviru Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“, od danas je i zvanično uspostavljen Američki ugao – Cetinje.
Na Cetinju otvoren Američki ugao
Portal AnalitikaIzvor

Objekat su otvorili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Margaret En Ujehara, a svečanosti su prisustvovali brojni posjetioci.

Pozdravljajući okupljene, gradonačelnik Bogdanović iskazao je zadovoljstvo činjenicom što će otvaranjem Američkog ugla biti dodatni iskorak na planu jačanja saradnje Prijestonice Cetinje i ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

- Upravo na ovom mjestu, prije tri godine, otvorili smo Američku čitaonicu - u to vrijeme, po mnogo čemu jedinstvenog prostora u našem gradu.

Uvjeren sam da uspostavljanjem Američkog ugla, prije svega, najviše dobijaju naši sugrađani, u prvom redu oni mladi - koji su ovaj prostor već prepoznali kao svoj. Tako, uostalom, i treba da bude. Jer, korijeni crnogorsko-američkih diplomatskih i institucionalnih odnosa nalaze se upravo u našem gradu. 

Ta je saradnja vremenom postajala sve intenzivnija, a danas, u drugoj dekadi novog stoljeća - ona je na vrhuncu. Takva spoznaja raduje, a meni je posebno drago što Cetinje i danas predstavlja važnu kariku u procesu saradnje dvije države - istakao je gradonačelnik Bogdanović.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Margaret En Ujehara naglasila je kako je riječ o prostoru koji je posvećen razvoju američko - crnogorske kulturne saradnje.

- Moram pohvaliti dosadašnji trogodišnji rad Američke čitaonice, a izuzetno mi je drago da je treći Američki ugao u Crnoj Gori otvoren upravo na Cetinju zahvaljujući saradnji ambasade SAD-a i lokalne uprave. Riječ je o prostoru u kojem će biti uspostavljeni različiti sadržaji za promociju kulture, obrazovanja, i mjesto gjde će i najmlađi naraštaji moći da nauče engleski jezik.– istakla je ambasadorka Ujehara.

Američki ugao, koji se nalazi u Dečanskoj ulici, biće otvoren svakog radnog dana od 9 do 17 časova. Posjetiocima će biti dostupno niz sadržaja - počev od biblioteke, preko filmskih izdanja, baze podataka, muzičkog fonda, sve do kurseva i polaganja testova

 

Portal Analitika