Društvo

Kovačević: Razgovaramo s ljudima o povratku u KCCG

Nova direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Zorica Kovačević kazala je za TVCG da već intenzivno radi na rješavanju gorućih problema sa kojima se suočava ta ustanova.
Kovačević: Razgovaramo s ljudima o povratku u KCCG
Portal AnalitikaIzvor

Tu, prije svega, misli na nedostajući kadar, dugačke liste čekanja, ali i na bolji odnos na relaciji ljekar-pacijent. Najavljuje i ambiciozne planove za poboljšanje životnog standarda zaposlenih u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori.

Kovačević provodi drugu sedmicu na funkciji direktorice KCCG. Iako svjesna velikih obaveza koje je čekaju, čast joj je, kaže, da je na čelu jedne veoma ugledne institucija sa preko 2300 zaposlenih.

"Ono sto sam rekla, radiću na dva kolosjeka, da zadovoljstvo pacijeneta bude na većem nivou", rekla je Kovačević.

A za taj cilj, je, kako Kovacevic kaže za TVCG, pripremila ambiciozne, ali ne i nerelane planove. Prije svega, potrudiće se da nadomjesti nedostajuci kadar, koji je uzrok i velikog broja ostalih problema.

"Već smo počeli da razgovaramo s ljudima da se vrate u KCCG. Imamo veliki broj specijalizacija, popunićemo taj kadar, snalazićemo se da jedan broj ljudi iz opštih bolnica angažujmo u KCCG", kazala je Kovačević.

Pojačanje radne snage trebalo bi da znači i kvalitetniju zaštitu, ali i da se konačno donekle riješe liste čekanja, kojih je najviše na radiologiji i oftalmologiji.

Problem je i prostor, zato direktorica Kliničkog centra najavljuje izgradnju novih klinika, koje će se finansirati iz fondova Evropske unije.

"Zastiđe je psihijatrijska klinika i infetktivna, sve ja to znam, ali da bismo mogli da konkurišemo za pare, moramo da imamo projekte. Kandidovaćemo sredstva kod IPA fondova, i znam da imam podršku Vlade da počnemo 2018. izgrdanju klinika, kako bismo smanjili liste čekanja", rekla je Kovačević.

Akcenat se mora staviti i na nezadovoljavajuci standard zaposlenih. Kovačević je i za to pripremila plan.

"Ako budemo napravili uštede i u hrani i u potrebnom materijalu i u kuhinji, ta sredstva će ostati u Kliničkom centru. Moći ću da rješavam stambene kredite, to je glavna stvar", kazala je Kovačević.

Omogućiće nova direktorica zaposlenima i dodatan rad, uz bolju nadoknadu, ali zato i zahtijeva požrtvovanost i disciplinu.

U planu je i nabavka savremene opreme i češće slanje ljekara na edukaciju.

Kovačević apeluje i na ostale zdravstvene ustanove da rasterete Klinički centar, a građane da svaku primjedbu podnesu njenoj kancelariji, i obećava da će sigurno biti razmotrena, jer, kako zaključuje, pacijent je na prvom mjestu.

 

Portal Analitika