Društvo

HRA: Još jedan udarac na novinara Tufika Softića

Ukidanje policijskog obezbjeđenja Tufiku Softiću predstavlja još jedan udarac na novinara koji je u javnom interesu istraživao i obavještavao o organizovanom kriminalu na sjeveru Crne Gore, ocijenili su u Akciji za ljudska prava HRA.
HRA: Još jedan udarac na novinara Tufika Softića
Portal AnalitikaIzvor

Softić je preživio pokušaj ubistva na kućnom pragu 2007. godine i eksploziju u porodičnom dvorištu 2013. godine.

“Istraga pokušaja ubistva otvorena je tek sedam godina posle tog događaja i zatvorena posle godinu i po bez rezultata. U istrazi su zabilježeni očigledni propusti nadležnih tužilaca i policije koji predstavljaju kršenje međunarodnog standarda prava na djelotvornu istragu napada na život, pa je Softić zbog toga uz podršku HRA i Media Law Defence Initiative iz Londona podnio ustavnu žalbu i pokrenuo parnični postupak za naknadu štete”, kazali su iz HRA.

Prema njihovim riječima, uprkos prijavi tih propusta Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, državno tužilaštvo je do danas po prijavi postupilo samo djelimično, tako što je Specijalno državno tužilaštvo zaključilo da u radu državnih organa ne prepoznaje krivična djela koja su u nadležnosti tog tužilaštva.

“I dalje izostaje odgovor državnog tužilaštva u cjelini. U međuvremenu je tužilaštvo zaključilo sporazum o priznanju krivice zbog lažnog svjedočenja sa čovjekom iz kriminalnog miljea koga je Softić među prvima sumnjičio za učešće u napadu na njega. HRA je zaključila da se tim sporazumom omalovažava problem neistraženog napada na novinara”, ističe se u saopštenju HRA.

Kako su naglasili, imajući u vidu sve te pokazatelje suštinske nezainteresovanosti državnih organa da ostvare pravdu zbog napada na Softića, nije veliko iznenađenje ni to što mu je sada ukinuto policijsko obezbjeđenje i to bez obrazloženja u čemu se njegova situacija danas razlikuje od one iz 2014. godine kada mu je ono dodjeljeno.

HRA će, poručuju, istrajavati u tome da sud, bilo u Podgorici ili Strazburu, konačno utvrdi odgovornost državnih organa i onih koji su ih predstavljali za nezakonito i nečovječno ponašanje prema Softiću.

“To je neophodno da bi se bar donekle ostvarila pravda za Softića i natjerala država da ubuduće zaštiti ljudska prava u sličnim slučajevima”, zaključili su iz HRA.

Portal Analitika