Društvo

Ministarstvo prosvjete: Bukvar nema saglasnost nadležnih institucija

Ministarstvo prosvjete uputilo je saopštenje za javnost povodom informacija koje su objavljene na društvenim mrežama i u pojedinim medijima u vezi sa Bukvarom u izdanju “Naša škola pet plus” d.o.o. Podgorica.
Ministarstvo prosvjete: Bukvar nema saglasnost nadležnih institucija
Portal AnalitikaIzvor

"Bukvar koji je izdao izdavač “Naša škola pet plus” d.o.o. Podgorica nema odobrenje Nacionalnog savjeta za obrazovanje.

Nacionalni savjet za obrazovanje kao obaveznu literaturu je odobrio samo udžbenik i radnu svesku Čigra slova i glasova, kao i udžbenik Kako to može koji se koriste za sticanje znanja iz Crnogorskog jezika i književnosti.

Nijedan drugi udžbenik, niti bukvar nije odobren ni preporučen kao dodatna literatura od strane Nacionalnog  savjeta za obrazovanje.

Takođe, Ministarstvo prosvjete nije dalo saglasnost da navedeni Bukvar bude dio dodatne literature u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Svi koji se bave izdavaštvom izdanja koja se mogu koristiti u obrazovno-vaspitnim ustanovama treba da postupe u skladu sa propisima.

Od odgovornih osoba koje se nalaze na čelu obrazovno-vaspitnih ustanova očekujemo da se odgovorno ponašaju u ovakvima situacijama i da učenicima omoguće korišćenje sadržaja za koje postoji saglasnost nadležnih institucija," navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete. 

Portal Analitika