Politika

Frontu ni centa iz državne kase

Demokratskoj partiji socijalista je, srazmjerno osvojenim mandatima na parlamentarnim izborima, iz budžeta opredijeljeno skoro 687.000 eura, koaliciji Ključ oko 172.000, a Demokratama nešto više od 152.000. Najjačoj opozicionoj listi, Demokratskom frontu, zbog prijava Agencije za sprečavanje korupcije nije isplaćen ni cent iz budžeta.
Frontu ni centa iz državne kase
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo finansija donijelo je odluku o raspodjeli novca političkim subjektima srazmjerno broju osvojenih mandata na izborima koji su održani 16. oktobra, navodi se u saopštenju dostavljenom Pobjedi.

Zakon

Ministar finansija Darko Radunović je, na osnovu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, donio rješenje kojim se budžetski novac, srazmjerno broju osvojenih mandata, raspodjeljuje koaliciji Forca – DUA – AA, Socijaldemokratskoj partiji, DPS-u, Hrvatskoj građanskoj inicijativi, Demokratskoj Crnoj Gori, koaliciji Ključ, Bošnjačkoj stranci i Socijaldemokratama Crne Gore. Na izborima 16. oktobra DPS je osvojio 36 poslaničkih mandata, DF 18, koalicija Ključ devet, Demokrate osam, SDP četiri, SD i BS po dva, HGI i Koalicija albanskih stranaka po jedan. Koaliciji albanskih stranaka i HGI dodijeljeno je po 19.059, SDP-u 76.236, DPS-u 686.126, Demokratama 152.472, koaliciji Ključ 171.531, a po 38.118 dodijeljeno je BS-u i Socijaldemokratama. U obrazloženju se navodi da je Agencija za sprečavanje korupcije dostavila Ministarstvu spisak političkih subjekata koji su u zakonskom roku dostavili Agenciji izvještaj o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora za izbornu kampanju.

Sredstva

- Istim aktom Agencija je obavijestila Ministarstvo da je, uvidom u kompletnu dokumentaciju dostavljenu od političkog subjekta Demokratski front evidentirala više nepravilnosti i indicija da je prikupljanje i trošenje sredstava suprotno Zakonu, kaže se u obrazloženju rješenja. Agencija je, dodaje se, Ministarstvu dostavila i odluku o privremenoj obustavi prenosa budžetskih sredstava DF-u. Zakonom o budžetu Crne Gore za 2016. godinu, tekući budžet planiran je u iznosu od 771.892.740,40 eura, a budžetsko izdvajanje za finansiranje troškova izborne kampanje iznosi 1.929.731,85 eura. U obrazloženju se navodi da se budžetska sredstva u visini od 80 odsto, što u konkretnom slučaju iznosi 1.543.785,48 eura, raspodjeljuju političkim subjektima koji su osvojili mandate, srazmjerno broju osvojenih mandata, što po jednom osvojenom mandatu iznosi 19.059,08 eura.

(Pobjeda) 

Portal Analitika