Društvo

PNF: Uloga medija da informišu, ne da šire propagandu

Svi znaju kakva je medijska situacija u Crnoj Gori. Imamo medije kojima je navažnija misija smjena postojeće vlasti i oni u tome ne biraju sredstva. Uloga medija je da informišu, a ne da se bave propagandom. Vjerujem da je gostovanje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića na TV Vijesti bilo iznuđeno time što su ga mediji proglasili glavnim akterom državnog udara. Moguće da je tužilac bio nedorečen, i to se medijski eksploatisalo. Sumnja je u jednom mediju naznačena kao osnova novinarstva. U ovom slučaju, radi se o podgrijavanju sumnje da bi se diskreditovale institucije – ocijenio je publicista Slobodan Jovanović na panelu “Terorizam i mediji: slučaj Srbija i Crna Gora”, posvećenom dešavanjima od 16. oktobra
PNF: Uloga medija da informišu, ne da šire propagandu
Portal AnalitikaIzvor

Moderator trećeg panela na Podgoričkom novinarskom forumu (PNF), glavni i odgovorni urednik Pobjede Draško Đuranović, rekao je da su dešavanja na dan izbora 16. oktbora poslužila za brojna medijska spinovanja i pokušaj stvaranja paralelnih realnosti.

“Iskoristila ih je opozicija da ne prihvati rezultate izbora i bojkotuje rad parlamenta. Prvu informaciju objavio je TV Pink M, a onda portali Analitika i Antena M. Zanimljivo je da su pojedini mediji koji sebe zovu nezavisnim informaciju objavili tek nekoliko sati kasnije, nakon saopštenja Tužilaštva”, podsjetio je on.

Na pitanje Đuranovića kakve su bile prve reakcije srpskih medija na informacije koje su 16. oktobra dolazile iz Crne Gore, glavni i odgovorni urednik beogradskog nedjeljnika Ekspres Ivan Cvejić, odgovorio je da su bile prilično zbunjujuće.

“Mislim da je Vučićeva konferencija za medije apsolutno promijenila percepciju javnosti, ali je unijela i konfuziju. Pronalaženje oružja u blizini porodične kuće Vučićevih roditelja u Jajincima takođe je dodatno zainteresovalo javnost o ovom slučaju”, istakao je on.

Đuranović je rekao da je Rusija bila zainteresovana za ishod parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, nadajući se da će pobijediti opcija koja neće preferirati ulazak Crne Gore u NATO.

Dopisnik Komersanta iz Crne Gore, Genadij Sisojev, napomenuo je da su ruski mediji u toku izbornog procesa više pažnje posvećivali informacijama koje su dolazile iz opozicionih krugova.

“Bilo je izjava i iz DPS-a, ali su one bile u manjini. Odmah nakon hapšenja srpskih državljanja nije bilo informacija u ruskim medijima. Možda su samo agencije objavile kratku informaciju, ali nisu posvetile veliku pažnju tom pitanju. Ključne stvari su se desile nakon izjave Katnića u četvrtak (20. oktobra prim.) i izjave Vučića u nedjelju (23. oktobra prim.aut), a prava “bomba” je uslijedila nakon posjete koordinatora ruskih obavještajnih službi Patruševa Beogradu”, objašnjava Sisojev i ilustruje kako se informacije ruskih zvaničnika kreću u našem medijskom prostoru:

“Uzmimo najskoriju izjavu Železnjaka. Odmah se pojavljuje na portalu Ruska reč, zatim je preuzima Sputnjik, pa In4s, a onda i ostali. Tako ide krug”.

Novinar i publicista Šeki Radončić kaže da od protesta 24. oktobra prošle godine ruske obavještajne službe vode specijalni rat protiv Crne Gore.

“Imamo ne samo specijalni i vojni rat, već jednu vještu zamjenu tezu. Kada sam radio film “Heroj našeg doba” kolege iz Vijesti i Monitora su kazale da su u njemu glumci “šemsudirani”. Nakon što je ta hajka trajala pet godina, pokušao sam da dođem do suštine. Kad oni interpretiraju da su učesnici terorističkog napada moleri i keramičari, ta interpretacija se tretira kao njihova istina. Dolazimo do situacije da interpretacije postaju nove činjenice. Prodavci laži i medijska mafija, kako sam ih nazvao, postali su platforme koje šalju svoje novinare dronove da propagiraju. Na sceni imamo pokušaj legalizacije terorizma. Ako ismijavate tužilatšvo – vi legalizujete terorizam. Pošto je njihova ideologija novac, vjerujem da će istrajati na ovome na čemu pet godina jašu”, smatra on.

Glavna i odgovorna urednica Dnevnih novina Vesna Šofranac, smatra da su u cijeloj ovoj priči institucije pokazale svoju inertnost.

“Pola godine pričamo o velikim količinama novca koje dolaze u Crnu Goru. I Agencija za sprječavanje korupcije je kazala da postoje indicije da se radi o pranju novca. Sve to, u neku ruku, daje vjetar u leđa medijima koji održavaju ovakvu stvarnost”, uvjerena je ona.

Na pitanje kulturologa Srđana Sušnice, koliko je crnogorsko društvo onesposobilo sebe ne suočavajući se sa proslošću, Draško Đuranović je odgovorio da je najveći problem to što su se brojni interesi zadovoljili, a brojni novi rodili kod onih koji su devedesetih bili “na pravoj strani istorije”.

“Veći je fenomen što su lideri nekih partija postali tačka oslonca onih protiv čijih ideologija su se borili”, zaključio je on.

Foto: I. Božović

Portal Analitika