Abiznis

Sva čuda Crne Gore: Prva nagrada za “Legendu o 365 crkava u Svaču”

Danas su u Podgorici uručene nagrade za projekat “Sva čuda Crne Gore”. Prvu nagradu na takmičenju u “A” kategoriji, u iznosu od 2.000 eura, osvojila je aplikacija - “Legenda o 365 crkava u starom gradu Svaču”, predlog NVO Green Home.
Sva čuda Crne Gore: Prva nagrada za “Legendu o 365 crkava u Svaču”
Portal AnalitikaIzvor

Drugu nagradu, u iznosu od 1.500 eura  pripala je Jovani Milović i Harisu  Bajramoviću iz Podgorice, za aplikaciju “Putevima Vladimira i Kosare”.

Treću nagradu, u iznosu od 1.000 eura je dobila aplikacija ''Valorizacija praistorijskih crteža u Nacionalnom parku Prokletije”, predlog Nacionalnih parkova.

Svi rangirani između 4. i 60. mjesta dobili  su otkupnu nagradu u iznosu od 100 eura.

U kategoriji „B“ koja je podrazumijevala konkretizaciju ideja turističkog oplemenjivanja novih lokaliteta, kako bi se unaprijedila njihova privlačnost, takođe su dodijeljene tri nagrade, koje je uručio ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Prvonagrađeno je Javno preduzeće „Nacionalni parkovi Crne Gore“, za projekat „Valorizacija parobroda Skenderbeg u Nacionalnom parku Skadarsko jezero“, za koju im je pripalo 2.000 eura. Druga nagrada, u iznosu od 1.500 eura, pripala je projektu „Botaničke bašte Crne Gore“ koji je predložio Centar za održivi razvoj UNDP, dok je treću - i 1.000 eura - dobio Centar za kulturu Kolašin za prijedlog „Valorizacija kanjona Mrtvice“.

Kategorija „C“ odnosila se na biznis-inicijative, odnosno spremnost aplikanta da ih, uz subvencije i druge forme institucionalne podrške, realizuju i tako konkretizuju povećanje turističke atraktivnosti određene lokacije. Otkupne nagrade od 500 eura dobilo je čak deset učesnika: Planinarski klub „Visokogorci Crne Gore“ za izgradnju Planinarskog doma „Maganik“, kompanija „Explorer“ iz Kolašina za izgradnji platforme za turističko razgledanje kanjona Platije, kompanija Točak sa Žabljaka za projekat „Čudo na Njegovuđi“, kompanija „Interbrand“ za „Vranjina – srce Jezera“, Ognjen Đurišić za katalog „Jezera Crne Gore – Mitovi i legende“, Osnovna škola „Međuriječje“ za osnivanje hostela za smještaj posjetilaca kanjona Mrtvice, Asim Kuhinja za „Ljubišnja – legenda i mogućnosti za razvoj turizma“, Nacionalni park „Biogradska gora“ za tamošnji primjer održivog transporta, Vedrana Rašović za biznis inicijativu „Agro-eko-katun Rikavačko jezero“, i Milun Tomović za biznis inicijativu za valorizaciju Topovnika. Nagrade im je uručio direktor Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore Zoran Vukčević.

Konkurs „Sva čuda Crne Gore“pobudio je veliko interesovanje, što potvrđuje 255 prispjelih aplikacija.

Žiri je radio u sastavu: Živko Andrijašević, Radoje Cerović, Rade Ljumović, Marko Petričević, Jelena Tomašević, Aleksandra Vuković, Nemanja Čavlović, Tanja Vujović, Igor Rakočević, Abaz Dizdarević i Marko Camaj.

Projekat „Sva čuda Crne Gore“ predstavlja mehanizam oživljavanja interesovanja za turistički neafirmisane i nepoznate crnogorske lokacije. Imajući u vidu da veliki predio Crne Gore još uvjek nije dovoljno valorizovan, ovaj projekat predstavlja mogućnost za podizanje nivoa prepoznatljivosti istih, čime se stvaraju uslovi za razvoj nove ponude.

Na taj način, poboljšavaju se pretpostavke za ekonomsku valorizaciju bogatstava koja Crna Gora ima, diversifikovanje turističke ponude i bolji turistički rezultat.Politika razvoja Crne Gore odavno je u interesni fokus stavila turistički sektor, polazeći od baznih, prvenstveno prirodnih, potencijala države. Zaista, Crnu Goru karakteriše velika koncentracija zadivljujućih, međusobno različitih, prirodnih ljepota na malom prostoru.

Pravo učešća na pozivu imale su visokoobrazovne institucije, turističke i nevladine organizacije, sportski savezi i druge asocijacije i udruženja, javne ustanove, građani i preduzeća, preduzetnici, firme registrovane za obavljanje turističke djelatnosti.

Javni poziv za projekat "Sva čuda Crne Gore" raspisan je 17. jula.

Portal Analitika