Društvo

Oleg Deripaska tužio Crnu Goru

''Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC), jedan od najvećih kreditora Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) baziran na Kipru, informisan je od strane svoje matične kompanije En + Grupa da je njen predsjednik, Oleg Deripaska, u svom ličnom svojstvu, poslao Obavještenje o arbitraži protiv države Crne Gore, zbog nezakonite eksproprijacije svoje investicije te povrede investicijskih sporazuma od strane države Crne Gore'', navodi se u saopštenju CEAC-a.
Oleg Deripaska tužio Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Oni navode da će Deripaska tražiti obeštećenje u stotinama miliona eura.

''Spor proističe iz nezakonite eksproprijacije investicija Deripaske u KAP, nekada najveći industrijski koncern u Crnoj Gori (KAP je istorijski doprinosio oko 51% izvoza zemlje i oko 15% BDP-a zemlje), te u Rudnike boksita Nikšić (RBN) od strane Crne Gore. Kroz CEAC-ova ulaganja, Deripaska je preuzeo većinski udio u KAP-u i RBN-u u 2005. godini, a nakon međunarodne kampanje od strane Crne Gore u kojima je tražila strane investicije kako bi spasila finansijsku sudbinu preduzeća koja su bila u vlasništvu države i u lošem stanju'', ističe se u saopštenju. 

Prema njihovim riječima, nakon što je ostvarila značajnu i blagovremenu investiciju u KAP i RBN od strane Deripaske, Crna Gora je potom preduzela seriju neprijateljskih mjera kako bi otklonila ta preduzeća iz njegove kontrole.

''Uprkos ponovljenim naporima g. Deripaske da sarađuje sa Crnom Gorom i pregovori uslove na osnovu kojih će nastaviti svoju investiciju u KAP i RBN, intenzivno i dugoro no neprijateljstvo države prema njemu i proglašena namjera da se te kompanije renacionaliziraju tu su saradnju ucinili nemogućom. Akcije Crne Gore na kraju su dovele do toga da je KAP stavljen u nelikvidnost u 2013. godini, mjeru koja je uništila punu vrijednost investicije Deripaske. Do danas, Deripaska nije dobio nikakvu naknadu od strane Crne Gore zbog uništavanje njegove investicije'', navodi se u saopštenju.

Oni govore da Deripaska dodatno tvrdi da je Crna Gora negirala fer i ravnopravan tretman njegovim investicijama, u suprotnosti sa međunarodnim pravom i ugovornim obavezama Crne Gore. 

''Gospodin Deripaska traži arbitražu protiv Crne Gore u skladu sa pravilima arbitraže Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL), podnose i svoje tvrdnje pozivaju i se na bilateralni investicioni sporazum između Ruske Federacije i Savezne Republike Jugoslavije potpisan 1995. godine. Mjesto arbitraže još uvijek treba da se utvrdi. Ova tvrdnja dolazi pored tekućih CEAC-ovih potraživanja protiv Crne Gore pred UNCITRAL tribunalom te pred sudom na Kipru. Pravne bitke sa stranim investitorima u kojima se Crna Gora nalazi dodatno utiču na negativnu percepciju poslovnog okruženja u zemlji i ukazuju na probleme koji muče pravosudni sistem Crne Gore'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika