Društvo

Mašulović sa Jovanovskim: Sadržajna saradnja Crne Gore i Makedonije na polju odbrane

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane dr Ivan Mašulović sastao se danas sa zamjenikom direktora Direktorata za politiku i planiranje Ministarstva odbrane Republike Makedonije, Saškom Jovanovskim.
Mašulović sa Jovanovskim: Sadržajna saradnja Crne Gore i Makedonije na polju odbrane
Portal AnalitikaIzvor

Dr Mašulović je informisao sagovornika o reformi sistema odbrane Crne Gore i obavezama koje predstoje u okviru evroatlantske agende. On je istakao da Crna Gora posvećeno sprovodi obaveze definisane Dugoročnim planom razvoja Crne Gore, koji obuhvata period 2016-2025, u cilju dostizanja NATO standarda i jačanja kapaciteta za suočavanje sa rastućim savremenim izazovima, rizicima i prijetnjama. Mašulović je kazao da će Crna Gora nastaviti da podržava Makedoniju i ostale zemlje regiona u ostvarivanju njihovih spoljno-političkih prioriteta, naglašavajući da NATO ostaje garant mira i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Jovanovski je istakao visoke rezultate koje je Crna Gora postigla na putu ka punopravnom članstvu u NATO. On je naveo da će Crna Gora kao punopravna članica Alijanse doprinijeti stabilnosti cijelog regiona što će, kako je dodao, predstavljati dodatni impuls ostalim regionalnim partnerima da posvećeno rade  na implementaciji odbrambenih reformi.
Jovanovski je kazao da se Crna Gora dokazala kao pouzdan partner Makedonije, i zahvalio na pomoći koju je naša zemlja pružila tokom velikih poplava koje su u avgustu ove godine zadesile Skoplje i okolinu.

Sagovornici su se složili da su Crna Gora i Makedonija uspostavile dobru saradnju u oblasti odbrane, osobito na polju obrazovanja crnogorskih kadeta na vojnoj akademiji „Mihailo Apostolski“ u Skoplju, logistike i ljudskih resursa, ali da postoji prostora za njeno dalje jačanje, kroz bilateralne aktivnosti i multilateralne projekte.

Portal Analitika