Politika

Konatar: Opozicija razmatra formiranje parlamenta u sjenci

Opozicija razmatra mnoge opcije vaninstitucionalnog djelovanja u narednom periodu, a jedna od njih je i priprema za formiranje parlamenta u sjenci, saopštio je, za „Dan”, funkcioner Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.
Konatar: Opozicija razmatra formiranje parlamenta u sjenci
Portal AnalitikaIzvor

“Iako opozicija bojkotuje Skupštinu Crne Gore, ne možemo zažmuriti na velike probleme u kojima se država i društvo nalaze. Svi smo svjedoci da trenutno kasne isplate socijalnih davanja. Situacija u javnim finansijama je vrlo loša, na to čak upozoravaju i neke institucije kao što je Centralna banka. Praktično se pali „crveno svjetlo” u sistemima zdravstva i prosvjete. Mi ćemo kao opozicija tražiti modalitete kako da građanima ukažemo na probleme kojih smo svi svjesni, ali i da predstavimo naša rješenja”, pojasnio je Konatar suštinu ideje o formiranju parlamenta u sjenci.

Funkcioner Građanskog pokreta URA napominje da je trenutna Skupština Crne Gore proizvod koruptivnih izbora i rezultat izborne krađe, što je čini nelegitimnom.

“Samim tim, i Vlada Crne Gore koja je izabrana u takvom parlamentu, nema legitimitet. Opozicija je u ambijentu neslobode na parlamentarnim izborima dobila 39 poslaničkih mandata. Moramo, zbog povjerenja koje su nam građani dali na izborima, naći način da sa njima razgovaramo o problemima i našim viđenjima rješenja za izlazak iz krize. Jedan od modaliteta je upravo i formiranje Skupštine u sjenci”, naveo je Konatar.

Formiranje parlamenta u sjenci bilo je predmet razgovora na jednom od nedavnih sastanaka predstavnika opozicionih političkih subjekata. Ocijenjeno je da bi to mogao biti model za artikulisanje stavova opozicionih partija o najaktuelnijim pitanjima.

Ideja je, između ostalog, da parlament u sjenci funkcioniše tako što bi predstavnici opozicionih stranaka razmatrali one teme koje budu na dnevnom redu Skupštine Crne Gore. Pored ostalog, u slučaju skorijeg formiranja, parlament u sjenci bavio bi se i predloženim budžetom Crne Gore za narednu godinu, imajući u vidu da se rasprava o tom dokumentu uskoro očekuje i u Skupštini.

Konatar je kazao da je parlament u sjenci jedna u nizu ideja koje se trenutno razmatraju kada je u pitanju dalje vaninstitucionalno djelovanje crnogorske opozicije i da su sve opcije u igri.

Portal Analitika