Društvo

VOJIČIĆ: Cilj smjene Vojvodića je lični, profiterski, a ne javni interes

Bivši generalni direktor Radio i televizije Crne Gore Branko Vojičić, kojeg je Savjet ove kuće razriješio dužnosti u julu 2011. godine i dao mu otkaz, ocijenio je u izjavi za Pobjedu da je ovo tijelo ponovo ušlo u zonu nezakonitosti odlukom koju su donijeli u srijedu da prvog čovjeka Javnog servisa Rada Vojvodića smijene.
VOJIČIĆ: Cilj smjene Vojvodića je lični, profiterski, a ne javni interes
Portal AnalitikaIzvor

- Cilj i svrha su lični, profiterski, a ne javni interes. To je interes interesnih grupacija kojima revnosno, ne prvi put, služe – poručio je Vojičić.

Vojičić podsjeća da je Savjet u odnosu na njega bio rigorozniji, uručivši mu čak i otkaz, ali je on u sudskom postupku koji je pokrenuo dobio spor, vraćen je na posao i isplaćeno mu je ukupno 79.000 eura po raznim osnovama. Odgovornost Savjeta zbog nezakonitog postupanja u slučaju „Vojičić“ nikada nije pokrenuta.

Vojičić podsjeća da ni Administrativni odbor Skupštine Crne Gore, nadležan za ovo kontrolno tijelo RTCG-a, nikada nije uvažio njegov zahtjev da raspravljaju o radu Savjeta.

- Vojvodić je nezakonito razriješen, jer Zakon taksativno navodi tri situacije u kojima je moguće razriješiti generalnog direktora - prva je na sopstveni zahtjev, što u ovom slučaju nije; druga je zbog nepostupanja po zakonu i opštim aktima RTCG, što opet nije slučaj i treća ako svojim nesavjesnim i nepravilnim radom prouzrokuje veću štetu RTCG. Oni su, podsjećam, u pozdravnoj riječi naglasili da je on ekonomski bio uspješan, odnosno da je bio uspješan menadžer, što znači da nije imalo osnova za njegovu smjenu ni po ovoj zakonskoj normi – naglasio je Vojičić.

Biće, kaže on, zanimljivo što će da napišu u odluci o razrješenju, odnosno na koju će se stavku pozvati.

- Ukoliko ih tuži, što je najavio, iz mog iskustva znam da će ga sud vratiti na posao. Ovo što sam ja čuo kao osnov za njegovo razrješenje nema uporište u Zakonu o Javnom servisu – ističe on.

Podsjeća da je sud u njegovom slučaju naložio da mu se isplate sve plate - 62.000 eura sa zateznim kamatama, te troškovi sudskog postupka i troškovi izvršenja, što je ukupno iznosilo 79.000 eura.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika