Politika

Mlade Demokrate: Omogućiti jednostavniji pristup testiranju na HIV

Svjetski dan borbe protiv HIV-a/AIDS-a prilika je da se napravi osvrt na to kako se nadležne institucije u Crnoj Gori odnose prema jednom od najvećih zdravstvenih problema u vremenu kada se, prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), iz godine u godinu obaraju negativni rekordi u broju registrovanih osoba zaraženih HIV virusom, saopštile su Portalu Analitika Mlade demokrate.
Mlade Demokrate: Omogućiti jednostavniji pristup testiranju na HIV
Portal AnalitikaIzvor

-Objavljen je podatak da je i u Crnoj Gori ove godine registrovano 33 nova slučaja oboljelih od AIDS-a. Iako crnogorsko ne spada u društva sa visokom frekventnošću zaraženih HIV-om, kao država bismo morali imati odgovor na pojavu rasta broja oboljelih u posljednjim godinama, ali, prije svega, na ključne uzroke tog rasta, kao što je neznanje. Ovo naročito imajući u vidu da, prema izvještaju SZO, svaki sedmi Evropljanin zaražen HIV-om nije ni svjestan toga da je inficiran virusem, a u neznanju ne može ni da se liječi, niti da spriječi širenje virusa na druge osobe- ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, zabrinjavajući je i podatak da se većina slučajeva AIDS-a dijagnostifikuje tek u kasnoj fazi, što je jasan znak da od strane države nije omogućen jednostavniji pristup testiranju na HIV, ili, ako je omogućen, tabuizacija ove teme doprinijela je da se građani nerado podvrgavaju testiranju.

-Zbog toga, mi u Mladim demokratama smatramo da je detabuizacija AIDS-a nasušna potreba, jer se o tome mora govoriti i stalno podizati svijest društva. Smatramo da nije baš sasvim prikladan preventivni metod „povjerljivog noćnog testiranja i savjetovanja“ koji se u nekim domovima zdravlja organizuje povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a, zbog toga što se na ovaj način samo dodatno snaži ionako prisutna stigma osoba koje žive sa HIV-om. Umjesto da se teži destigmatizaciji osoba sa HIV-om, na način što će se odlazak ljekaru radi testiranja smatrati normalnom stvari, to se u Crnoj Gori radi pod okriljem mraka. Razumijemo razloge kojim su se nadležni rukovodili uvodeći ovu praksu, ali plašimo se da to inauguriše duplu psihologiju kod cijelog društva. Kako onda da očekujemo rast svijesti o HIV-u i o neophodnosti preventivnih testiranja- naglašava se u saopštenju.

Mlade demokrate apeluju na nadležne institucije da omoguće jednostavniji pristup testiranju na HIV, a na građane da se bez straha testiraju.

-Na kraju, osobe koje žive sa HIV-om moraju uživati posebnu pažnju i zaštitu društva. Na našu podršku, kao mladih i neopterećenih ljudi, bez bilo kakvih predrasuda, svakako mogu računati- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika